Iz bezga lahko pripravite bezgov sirup in šabeso, ki vas bosta čudovito osvežila v toplih poletnih dneh. Bezgovo marmelado pripravite na enak način kot bezgov sirup, le da dodate želirno sredstvo.
Recept za bezgov sirup:
• 30 bezgovih cvetov
• 3 kg sladkorja
• 3 limone
• 3 l vode
• 3 citronske kisline
Priprava:
Vodo zavrete, vanjo stresete sladkor in mešate tako dolgo, da se sladkor stopi.
Nato v nekoliko ohlajeno sladko vodo dodate bezgove cvetove, limono, ki jo narežete na rezine, ter citronsko kislino.
Pripravek pustite pokrit stati 48 ur, nato precedite in prelijete v steklenice.
ČE BI SE RADI IZOGNILI SLADKORJU ...
Pripravite bezgov sirup z medom (brez kuhanja):
Potrebujete:
• 30 cvetov bezga
• 1 l vode
• 0,5 l medu
• 2 limoni
• žlico citronske kisline
Priprava:
V večji kozarec naložite bezgove cvetove in na rezine narezano limono. Prelijte z vrelo vodo in počakajte, da se voda nekoliko ohladi.
Nato dodate med in citronsko kislino ter pustite stati en dan. Precedite in prelijte v pečici ogrete steklenice.
RECEPT ZA ŠABESO PA JE ...