5 odličnih receptov za nekoliko drugačen ocvrt krompirček

22. 3. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
5 odličnih receptov za nekoliko drugačen ocvrt krompirček (foto: Profimedia)
Profimedia

Stran z mastnim, dolgočasnim ocvrtim krompirčkom. Z nekaj triki boste en dva tri pričarali priljubljeno jed.

Slastne, ocvrte palčice se tradicionalno pripravljajo iz krompirja, izvirajo pa iz Belgije. Od časa do časa si ocvrt krompirček radi privoščimo tudi doma. Z nekaj namigi boste iz krompirčka v pečice ustvarili kulinarično pašo za oči.

Domača začimbna sol

Z malo arome bo imel krompirček povsem drugačen okus. Za en pekač krompirja potrebujete naslednje sestavine za domačo začimbno sol:

  • 2 žlici morske soli, 1 žlico mlete sladke paprike
  • 1 žlico dimljene mlete paprike
  • ½ žličke gorčice v prahu in 1 žličko škroba.

Vse sestavine strite v možnarju in začimbno sol primešajte ocvrtemu krompirčku.

Potresanje

Krompirjeve paličice 5 minut pred koncem peke potresite z nastrganim parmezanom, pred serviranjem pa še z malce sesekljanega peteršilja.

Slasten sladki krompir

Priprava je povsem preprosta, okus pa sijajen.

Za 4 porcije potrebujete:

  • približno 500 g svežega sladkega krompirja, 1 žličko soli, 1 žlico škroba,
  • 1 žlico mlete paprike, 2 žlici repičnega ali sončničnega olja, mlet čili ali pa kajenski poper.

Priprava:

Sladki krompir olupite in ga zrežite na približno 1 cm debele rezine. Te narežite na 1 cm debele paličice.

V skledi zmešajte vse preostale sestavine in jim dodajte krompirjeve paličice. Dobro premešajte.

Paličice porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih 20 do 25 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Pazite, da se ne bodo preveč zapekle. Zraven se izvrstno poda kečap.

Namesto krompirja lahko uporabite tudi pastinak ali pa korenje. Zelenjavo zrežite na paličice, jih marinirajte v olju in začimbah in jih specite v pečici.

Ni treba, da je vedno le kečap

K ocvrtemu krompirčku pripravite česnovo omako. Slastna pa je tudi pomaka s kozjim sirom.

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 šopek drobnjaka, 4 stroke česna,
  • 300 g ovčjega sira,
  • 600 g polnomastnega jogurta,
  • 4 žlice ajvarja, sol in poper.

Priprava:

Drobnjak in česen drobno sesekljajte. Sir zdrobite z vilicami in vse skupaj zmešajte z jogurtom in ajvarjem. Pomako začinite s soljo in poprom. Pa dober tek!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"