6 najboljših jedi iz repe (+ recept za pravo primorsko joto)

6 najboljših jedi iz repe (+ recept za pravo primorsko joto) (foto: profimedia) profimedia
18. 1. 2020

Repa je zelenjava, ki spada med korenovke, njena domovina pa je severni del srednje Evrope. Obstaja več vrst repe, ki se razlikujejo po obliki in barvi, po okusu pa niti ne.

Repa je zdrava hrana, saj vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, elemente v sledeh, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. V Sloveniji je zelo priljubljena, največkrat jo pripravljajo kot kislo repo predvsem pozimi.

Jota

Tradicionalna furlanska in kraška jed je najbolj priljubljena enolončnica v Sloveniji. Joto se je s kislo repo ali kislim zeljem.

Bujta repa
profimedia

Samostojna prekmurska narodna jed, ki se je tradicionalno pripravljala v času kolin. Ime jedi je povezano z zakolom prašiča: »bujta« v prekmurščini pomeni »ubita«. Osnovne sestavine so svinjsko meso, kisla repa in prosena kaša. Začini pa se s česnom in čebulo.

Borflonka

Štajerska ljudska jed (juha), ki je čisto preprosta za skuhati. Borflonka je sestavljena iz sveže repe in krompirja, katerima med kuhanjem dodamo sol, kumino, podmet iz koruzne moke in ocvirke. Juhi se po navadi doda koruzne žgance.

Dušena kisla repa (z ocvirki)

Dušena ali kuhana kisla repa je pogosto priloga krvavicam, pečenicam, kranjskim klobasam, prekajeni šunki in drugim mesninam.

profimedia
Sladka repa

Dušena in kuhana repa z dodanim karameliziranim sladkorjem je odlična priloga mesnim jedem, prav tako je lahko skupaj s krompirjem samostojna jed.

Solata iz sveže repe

Najbolj zdravo je jesti svežo (nekuhano) repo. Solata iz naribane repe je začinjena s koriandrom, limono, olivnim oljem ter soljo.

Recept: Prava primorska jota

profimedia

Potrebujete naslednje sestavine: 

  • 700 g drame
  • 6 krompirjev
  • 1 srednje velika čebula
  • 200 g pršut v kockah
  • 250 gramov kuhanega fižola
  • 1-2 lovorjev lista
  • 1-2 čajne žličke soli
  • mleti poper po okusu
  • 2 stroka česna
  • kruh

Postopek:

Čebulo narežite na drobno. Kislo repo sperite z vročo vodo, da dobite željeno kislost. Najprej poskusite, nekatere domače repe ni potrebno spirati!

Krompir narežite na srednje velike koščke. Na olju popražite čebulo, pršut  in krompir. Nato zalijte z dobrim litrom vode in dodajte kislo repo. Na zmernem ognju kuhajte vsaj eno uro.

 Dodajte fižol in kuhajte še 20 minut.

Nasvet: Jota je odlična tudi s kranjsko klobaso ali prekajenimi rebri.