6 najpopularnejših jedi iz ječmena (+ recept za ričet)

6 najpopularnejših jedi iz ječmena (+ recept za ričet) (foto: profimedia) profimedia
22. 1. 2020

Najprej razčistimo eno stvar. Ješprenj ali ječmen? Ječmen je žito, ješprenj pa ječmenova kaša – oluščen ječmen, zato ponekod ričetu rečejo tudi ješprenj.

Ječmen, vsaj tako domnevajo, izvira iz severno vzhodne Afrike in zahodne Azije, kjer so ga gojili že pred 7000 leti. Je zelo dragoceno žito, ki ima odlične hranilne in zdravilne lastnosti, saj v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi.

Danes se največ uporablja kot krmno žito in kot surovina za pridobivanje piva in viskija, le v manjši meri je ječmen uporabljen za človekovo prehrano. Naj ponovimo - oluščen ječmen imenujemo ješprenj.

Ješprenova mlečna kaša

Zelo enostavna jed, ki pa je lahko odličen hranljiv zajtrk. Ješprenj kuhamo sprva v vodi (dodamo sol in maslo), ko le ta izpari, dodamo mleko ter kuhamo do mehkega.

profimedia

Ječmenova bela kava

Praženi ječmen in korenine cikorije veljata za okusen nadomestek kave. Več so jo kuhali v starih časih, ko je v kombinaciji z mlekom in kosom kruha služila kot zajtrk. No, ječmenova kava se počasi vrača na menije tudi v slovenskih kavarnah.

profimedia

Ješprenova solata

Ješprenj je podobno kot skuhan riž odličen za hladne solate, saj si lahko naredite več vrst solat. Po navadi se lahko v taki solati najdejo paradižnik, kumare, paprike, koruza, korenje, fižol, avokado, mlada čebula, mladi sir, tuna, …

profimedia

Ješprenova kaša z jurčki

Recept je podoben kot pri rižoti z jurčki. Seveda lahko skuhate tudi kakšno drugo ješprenovo »rižoto«.

Pohorski lonec

Krepka zimska enolončnica je sestavljena iz gob, mesa (več vrst mesa tudi divjačina), krompirja in ješprenja.

Ričet

Najbolj poznana jed iz ječmena je ričet, ki ima status slovenske narodne samostojne jedi. Sestavine so: ješprenj, fižol, krompir, zelenjava (korenje, peteršilj, zelena, por, koleraba, paradižnik), čebula in česen ter suho svinjsko meso. Čeprav je ričet v zadnjih letih spet zelo priljubljen, se ga še vedno drži sloves zaporniške hrane.

Babičin recept za ričet
profimedia

Sestavine:

 • 300 g ješprenja
 • 200 g suhega fižola
 • 300 g prekajenega mesa
 • 3 korenčki
 • 1 peteršiljeva korenina
 • 1 čebula
 • 1 manjši por
 • sol
 • beli poper v zrnu
 • 2 stroka česna
 • 3 vejice peteršilja
 • 1 lovorov list
 • posušen majaron

Priprava

1. Fižol namakamo vsaj tri ure, nato pa zamenjamo, vodo, dodamo lovorov list, zavremo in fižol skuhamo do mehkega.

2. V drugem loncu pristavimo ješprenj, prekajena rebra in toliko vode, da sega za 3 prste nad sestavine. Zavremo in kuhamo.

3. Korenček in peteršiljevo korenino narežemo na kocke, ki jih stresemo k ješprenju. Por očistimo, narežemo na kolesca ali sesekljamo in stresemo k ješprenju.

4. Čebulo in česen olupimo, drobno sesekljamo in stresemo k ješprenju. Vse skupaj začinimo s soljo in majaronom in pokrito počasi kuhamo približno 60 minut. Po potrebi po malem prilivamo vodo.

5. Peteršilj drobno sesekljamo. Suho meso tik pred koncem kuhanja vzamemo iz lonca. Nato ga narežemo in stresemo nazaj v lonec.

6. Kuhan fižol odcedimo in tik pred koncem kuhanja stresemo k ješprenju. Dodamo sveže mlet poper in sesekljan peteršilj, premešamo in odstavimo.

Preberite še: 6 jedi s kislim zeljem (+ recept za sarme) ali 6 jedi iz repe (+ recept za joto)