6 razlogov, zakaj je kofein dober za vas

6 razlogov, zakaj je kofein dober za vas (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2020 Promocijsko sporočilo

Si ne predstavljate dneva brez kave ali energijske pijače? Potem imamo dobre novice za vas! 

Kofein, ki je za mnoge nepogrešljiv, je v resnici tudi dober za vas. In v trenutnih razmerah, ki prav gotovo v naš vsakdan prinašajo še več stresa ali pa vsaj izzivov, je to gotovo dobra novica. Poglejmo torej, kakšne so te manj znane prednosti kofeina, ki jih potrjuje tudi znanost.

 
1) Osveži in izboljša delovanje možganov

Kofein vpliva na delovanje možganske skorje in preko tega izboljša sposobnost razmišljanja, kognitivne funkcije in sklepanja. Poleg tega blokira učinke adenozina na možgane, to je spojine, ki zmanjša aktivnost in budnost. Kofein torej z blokiranjem adenozina pravzaprav ustvari poživljajoč učinek.

2) Pomaga pri izgubi teže

Občasno uživanje kofeina pospeši metabolizem za 5 – 25 %. Kofein lahko najdemo v praktično vseh prehranskih nadomestkih, ki kurijo maščobe. Telesu pomaga ustvariti več toplote in s tem tudi zviša porabo energije.

3) Izboljša fizično vzdržljivost

Vse pijače, ki vsebujejo kofein, pa naj bodo to energijske pijače, kava, ledena kava ali čaj, dvignejo nivo adrenalina v krvi in pripravijo mišice na akcijo. Ob tem se razširijo krvne žile, srčni utrip se zviša in možgani začnejo delovati intenzivneje.

4) Zmanjša tveganje za razvoj depresije

V raziskavi, objavljeni v strokovni medicinski reviji JAMA International Medicine in v katero je bilo vključenih 50.000 žensk, so raziskovalci ugotovili, da lahko že 120 mg kofeina na teden zmanjša možnosti za razvoj depresije za kar 15 %. Dnevno uživanje od 240 do 360 mg kofeina to tveganje zmanjša za 20 %.

5) Lajša bolečino

Kofein ojača učinke protibolečinskih sredstev, kar pomeni, da slednjih potrebujemo manj za dosego istih rezultatov.

6) Deluje proti astmi

Kofein širi bronhije v pljučih. Dolgotrajno uživanje kofeinskih pijač lahko celo prepreči pojav astme. Med presnovo kofeina nastaja stranski produkt - teofilin, snov, ki se pogosto uporablja pri zdravilih proti astmi. To pomeni, da lahko majhna skodelica kave ali napitek z visoko vsebnostjo kofeina zviša pljučno funkcijo.

Vsekakor pa to ne nadomesti zdravila za astmo in še vedno se velja izogibati prekomernemu uživanju kofeina!

»Kofein ima številne blagodejne učinke, vendar moramo biti previdni pri dnevnem vnosu. Poleg kavnih zrn obstaja več kot 60 različnih vrst rastlin, vključno s kakavovim zrnom, čajem in oreščki kola, ki vsebujejo kofein ali aktivne sestavine s podobno strukturo, npr. teobromin. Kot so ugotovile obsežne klinične študije, ki jih je izvedla EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) na več kot 66.000 ljudeh, skupna dnevna poraba 400 mg ne predstavlja tveganja za naše zdravje. To pomeni približno 4-5 kav ali 250 ml energijske pijače na dan. Paziti pa moramo, da ne presežemo 200 mg vnosa naenkrat in da med uživanjem posameznih kofeinskih pijač počakamo vsaj dve uri,« svetuje strokovnjakinja za prehrano, dr. Judit Kovács.

Promocijski material

Prav te dni pa na slovenske police prihaja nov kofeinski napitek, ki je že osvojil številne evropske trge. HELL Energy, do sedaj pri nas znan predvsem kot ponudnik osvežilnih energijskih pijač, je lansiral nov izdelek, ledeno kavo v pločevinki, HELL Energy Coffee. Nad okusom navdušen tudi Bruce Willis, legenda hollywoodskih akcijskih filmov in igralec z nepozabno očarljivim nasmeškom. 

Napitek vsebuje pravi kavni ekstrakt, kar 75 % sestavin pa predstavlja mleko, ki daje temu napitku res poln okus. Izvrstna rešitev, ko si zaželite nekaj kofeina, pa naj bo to doma, v pisarni ali kjerkoli na poti. Izbirajte med okusi Cappuccino, Latte ali Slim Latte in si brez slabe vesti privoščite osvežilni kavni napitek. Morda pa bo prav zaradi tega vaš dan še lepši!

Več o HELL Energy napitkih preberite TUKAJ.
Promocijski material