6 živil v katerih se skriva živalska maščoba

6 živil v katerih se skriva živalska maščoba (foto: Profimedia) Profimedia
13. 6. 2017

Če se odločite za vegetarijanstvo, boste slej ko prej ugotovili, da ni tako lahko. Ne gre le za to, da se izognete mesnim izdelkom. Živalske maščobe se skrivajo v številnih produktih, na katere sploh ne pomislite. Če se jim skušate izogniti, zagotovo ne posezite po teh živilih.

Sladoled je priljubljena hrana za tolažbo in celjenje ran. Vendar se v omamni kepici lahko skriva tudi kaj živalskega. Mnoge znamke pri izdelavi uporabljajo kaprinsko kislino, ki je pridobljena iz živalskih maščob. Če se ji želite izogniti, preverite sestavite na embalaži.

Čokolada ni prav nič boljša od sladoleda, če iščete hrano ne živalskega izvora. Iz živalskih maščob so lahko sestavljeni emulgatorji, ki so prisotni v sladki tablici. Težava je v tem, da vse znamke ne navajajo razlike, zato se držite tistih, pri katerih lahko natančno razberete sestavine.

Ste v svoji slaščičarni že kdaj videli svinjski kolač? Poglejte od blizu. Veliko slaščic se pripravlja iz maščobe, ki je pridobljena iz trebuha in ledvic prašiča. Če se želite prepričati sami, o sestavinah vprašajte prodajalca ali jih poiščite na spletu.

Čeprav je bilo kosilo okusno, ne želite, da bi sodelavci izvedeli vsebino menija iz zadaha. Zato verjetno popravite okus in zadah z žvečilnim gumijem. Vegetarijanci raje posezite po zobotrebcih, saj tudi ti niso čisto nedolžni. Če na ovitku opazite lanolin, stearinsko kislino ali glicerin, ste verjetno prigriznili tudi govedino. Vse te sestavine so namreč izdelane iz živalskih maščob.

Ste se kdaj vprašali, zakaj ne morete jesti samo čipsa? Veliko ljudi bi pomislilo na sol, vendar se odgovor skriva v loju. Veliko blagovnih znamk svoj čips potopi v loj, t.j. maščoba iz tkiva goveda, preden ga postavijo na polico v trgovini. Čeprav ste mislili, da uživate v mastnem, ocvrtem krompirju, je na meniju pravzaprav tudi govedina.

Tudi trde sladkarije, na primer bonboni, niso povsem brez živalskih izdelkov, čeprav okusite le sladkost. Mnoge vsebujejo sestavino, ki je pridobljena iz loja. Loj pa je, kot smo že omenili, živalska maščoba. Prisotna je tudi v vseh žele bonbonih, ne uidete jih niti pri torti z želatinastim prelivom.

Preberite tudi: