8 sladkih in eksotičnih sadežev, ki jih mogoče še ne poznate

8 sladkih in eksotičnih sadežev, ki jih mogoče še ne poznate (foto: profimedia, stockfood photo) profimedia, stockfood photo
26. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Na soncu dozorelo sadje, kot sta papaja in volčje jabolko, prineseta raznolikost v pomladansko kuhinjo

V trgovinah nas že vabi barvita pestrost eksotičnih sadežev. Predstavljamo vam nekaj nam najljubših!

1 Mango

Čudovito sladek in aromatičen. Najprej ga olupimo in odrežemo od koščice. V čisti obliki ali v sadnih solatah, marmeladah, smutijih, sladoledih in sladicah. Znak zrelosti: diši in se malo vda pod pritiskom prsta.

2 Naši

Sladko-kisel in sočen s trdnim belim mesom. Ohlajenega pojejte kot jabolko, kot predjed s pršutom oziroma z močnim sirom. Kazalnik zrelosti: diši po hruški.

3 Papaja

Blago sladka. Slastna z limetinim sokom. Za sadne in druge solate, k mesu in v smutijih. Sadež prepolovite in najprej postrgajte semena (so užitna, lahno poprastega okusa) in nato še meso sadeža. Lahko pa jo tudi olupite. Meso sadeža zrežite na kocke. Znak zrelosti: rumenkasta, mehka lupina.

4 Kivano

Ima okus po kiviju in banani. Sadež prepolovite in postrgajte zeleno meso s semeni. Tekne v čisti obliki, v sadnih solatah in v napitkih. Pokazatelj zrelosti: oranžna lupina.

5 Volčje jabolko (physalis)

Kiselkasto-aromatičen. Iz lampijona lahko pojeste surov sadež ali pa jih posušite kot rozine. Pokazatelj zrelosti: oranžno-rumena jagoda.

6 Liči

Sladko-kiselkast in sočen. K sladkim jedem, perutnini, rižu, ribam in v koktajlih. Lahko tudi v čisti obliki. Iz mesa sadeža z nožem odstranite koščico. Pokazatelj zrelosti: rožnata do rdeča lupina.

7 Kaki

Ima okus po hruški in marelici. Jejte v krhljih z lupino ali pa mehko meso izdolbite z žlico. Slasten kot nadomestek jabolk, primeren za deserte in torte. Znak zrelosti: mehak.

8 Marakuja

Znana tudi kot pasijonka. Kiselkasto-sladka. Sadež prepolovite in ga izdolbite skupaj s pečkami. Dodajte malce limone. V sladkih jedeh in pikantnih polivkah poskrbi za kiselkast okus. Znak zrelosti: zmečkana koža.

Recept za marakujino peno

Za 6 oseb potrebujete

  • 24 marakuj
  • 5 listov želatine
  • 80 g sladkorja
  • 250 g smetane
  • 2 beljaka
  • 6 žlic rjavega sladkorja
  • 6 volčjih jabolk

Priprava

Marakuje prepolovite in postrgajte meso sadeža in pečke. Vse skupaj na hitro premešajte, da se meso sadeža in sok ločita od pečk. Nato maso pogladite skozi cedilo in jo dobro pretlačite. Dobili naj bi 350 ml soka.

Namočite želatino. Sok pasijonke na hitro zavrite s 50 g sladkorja in nato počakajte, da se malo ohladi. Želatino ožemite in jo stopite v soku. Spet počakajte, da se ohladi.

Smetano čvrsto stepite. Beljake stepite v trd sneg in jim med stepanjem dodajte preostali sladkor. Ko začne sok želirati, primešajte smetano in sneg beljakov. Desertne obročke obložite s folijo. Vanje vlijte peno, obročke pokrijte in jih za približno 4 ure postavite v hladilnik.

V posodi karamelizirajte rjavi sladkor. Razprite liste volčjih jabolk in jih previdno zapognite nazaj. Primite za liste in sadež povlecite skozi karamelo, da se naredi 'dolga nit'. Posušite na papirju za peko.

Peno prevrnite na krožnike in ob njo položite karamelizirana volčja jabolka. Po želji sladico okrasite še s smetano, čokoladnim lističem in rezino marakuje.

Čas priprave: približno 60 minut + hlajenje 4 ure.

Na osebo: približno 260 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 32 g.

Preberite še: 15 eksotičnih začimb, ki bodo poživile vašo kuhinjo