9 dejstev, ki jih morda niste poznali o ČEŠNJAH

9 dejstev, ki jih morda niste poznali o ČEŠNJAH (foto: profimedia) profimedia
27. 5. 2020

Poglejmo si nekaj dejstev, ki jih morda niste poznali o češnjah. 

Njihova sezona je kratka, zato jo maksimalno izkoristite (no, seveda ne gre pretiravati s preveč češnjami naenkrat, saj imate lahko hitro želodčne težave).

Navajamo nekaj dejstev o češnjah, ki jih morda niste poznali.

1. Samo domače ali eko

Bodite pozorni, kje jih kupujete, saj se češnje pogosto znajdejo na črni listi najbolj "pesticidno umazanih" sadežev. Najboljše so seveda iz domačega drevesa. Pri konvencionalnih češnjah so našli tudi do 40 različnih toksinov iz pesticidov, 14 od teh takšnih, ki povzročijo smrt čebel. Takšne češnje ne morejo biti zdrave in ne vsebujejo spodaj omenjenih hranil. Če jih kupujete, preverite, kako so bile pridelane oz. kupujte ekološko. 

2. Zaenkrat brez strahu pred GSO

K sreči naj ne bi (še) obstajale gensko spremenjene, čeprav naj bi že poskušali ustvariti češnje brez koščic. 

3.   20 češenj  =  1 aspirin

Češnje dokazano lajšajo bolečine, povezane z artritisom in vnetji. Ameriško združenje kemikov pa je ugotovilo, da lahko 20 češenj na dan ublaži bolečino podobno kot aspirin.

4. Varujejo pred ultravijoličnem sevanjem

Češnje vsebujejo veliko količino antioksidantov, ki telo čistijo škodljivih prostih radikalov in delujejo preventivno proti veliko boleznim. Med njimi so antocianinska barvila, ki češnje obarvajo rdeče, nas pa varujejo pred ultravijoličnim sevanjem.

5. Boljše spimo

Vsebujejo melatonin, zaradi katerega boljše spimo. To je antioksidant, ki deluje razstrupljevalno, krepi imunski sistem, znižuje nivo škodljivega holesterola in pomaga proti nespečnosti pa tudi pri ti. "jet lag-u."

6. Pomagajo presnavljati maščobe 

Zato se jim ne potrebujete izogibati, tudi če želite izgubiti kilograme. Vsebujejo pa tudi veliko kalija in natrija, ki pomagata pri izločanju vode iz telesa.

7. Prava zakladnica vitaminov in mineralov

Še posebej imajo veliko železa in silicija, pa tudi kalija, magnezija, kalcija, fosforja, vitaminov skupine B in vitamina C.

8. Zobali so jih že v kameni dobi

Prvi pisni dokaz o češnjah izhaja iz 3. stoletja pred našim štetjem, a peške češenj so bile najdene že v jamah iz kamene dobe.  

9. Boljša izbira za diabetike 

Sladke češnje imajo nizek glikemični indeks (22), kar je veliko nižje kot večina drugega sadja. Višji glikemični indeks pomeni tudi večji dvig sladkorja v krvi.

Grozdje ima npr. glikemični indeks 46, slive 39, marelice 57, borovnice 40 in breskve 42. Kar pomeni, da so veliko boljša izbira za diabetike kot drugo sadje.

naturalon.com

Več o češnjah najdete tukaj. 

Poglejte si še: Šparglji: 11 zanimivih dejstev