Šparglji: 11 zanimivih dejstev

Šparglji: 11 zanimivih dejstev (foto: profimedia) profimedia
28. 4. 2020

Ko vidimo šparglje, vemo, da je pomlad zares tukaj! Sezona špargljev pri nas traja od aprila do sredine junija. Sledi nekaj dejstev, zakaj si jih je dobro privoščiti čim večkrat. 

1. Šparglji so odlični za nosečnice, saj so eden najboljših naravnih virov folne kisline.

2. Vsebujejo ogromno antioksidantov, ki preprečujejo hitro staranje kože.

3. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

4. Uživanje špargljev pred pitjem alkohola naj bi imelo pozitivne učinke, saj ščitijo jetra. Minerali in aminokisline, ki jih šparglji vsebujejo, ščitijo jetra pred toksini in tako naj bi oblažili mačka po pitju alkohola. 

5. Že v starem Egiptu so z njimi zdravili različna obolenja ledvic in sečil. Stari Grki pa so verjeli, da šparglji zdravijo tudi zobobol in srčne bolezni. 

6. Šparglji naj bi bili dobri tudi za vaše spolno življenje, saj delujejo kot močen afrodiziak. Za to je zaslužen vitamin E, ki stimulira spolne hormone. 

7. Šparglji so znani predvsem po svojem diuretičnem učinku. Pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj. A vsi ljudje nimajo sposobnosti zaznave tega vonja, je ugotovila študija. Le 25% ljudi naj bi zaznali vonj urina po špargljih. 

8. Divji šparglji, ki jih najdemo na območju Krasa in Primorja, rastejo zelo hitro, tudi do 20 cm v enem dnevu.

9. Šparglji ne vsebujejo maščob ali holesterola in so tako popolno živilo, če želite izgubiti kakšen kilogram pred poletjem.

10. Njihovo svežino najbolje ohranite tako, da stebla, povezana v šope, postavite pokonci v posodo z vodo.

11. Mlade in čvrste vršičke lahko uživate surove, stebla pa so bolj okusna, če jih termično obdelate, saj pri tem izgubijo nekaj grenkobe. Šparglje pražite ali kuhajte le nekaj minut, da ohranite čim več hranilnih snovi.

thelocal.de