Ali drži, da boste postali močni kot Popaj, če boste jedli špinačo?

Ali drži, da boste postali močni kot Popaj, če boste jedli špinačo? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2018

Vsi vemo, da ima Popaj rad to zeleno listnato zelenjavo, a vprašanje je: zakaj ravno špinača?

Odgovor najdemo v majhni napaki, ki se je pripetila nemškemu kemiku Erichu von Wolfu, ki je leta 1870 pravilno ugotovil vsebnost železa v špinači, a je pri prepisovanju svojih zabeležk po nesreči postavil decimalno vejico na napačno mesto.

Namesto, da bi zapisal, da ima špinača na 100 gramov 3.5 miligramov železa, je tako zapisal, da ga ima 35 miligramov.

Kar pomeni, da če bi pojedli 100 gramov špinače, bi s tem v telo vnesli toliko železa, kot da bi pojedli eno železno sponko za papir.

A to je bilo "dejstvo", ki se je razširilo po svetu, in šele leta 1937, kar je skoraj 70 let pozneje, so napako odkrili in jo popravili. Kakorkoli, do takrat je špinača veljala za eno najkoristnejših zelenjav.

In seveda ti "čudežni zdravilni učinki" niso ušli niti studiu, ki je ustvaril Popaja.

Ravno iz zgornjih razlogov so se ustvarjalci te priljubljene risanke odločili za špinačo kot superživilo, ki daje Popaju njegovo moč.

Ali torej pomeni, da špinača ne vpliva na moč mišic?

Kljub matematični napaki, pa špinača dejansko ima pozitiven učinek na naše mišice. Do nedavnega je sicer veljalo prepričanje, da je to zaradi vsebnosti železa v tej zelenjavi, a je raziskava iz leta 2012 pokazala drugače.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da so za mišično moč zaslužni nitrati, ki jih najdemo v špinači.

Nitrati so lahko sicer v velikih količinah škodljivi, a so tisti, ki jih dejansko dobimo s prehrano (80% teh je iz zelenjave, kot je špinača), varni in tudi koristni za naše zdravje.

Kako torej nitrati iz špinače vplivajo na moč mišic?

Vsakič, ko naredimo gib, kot je na primer upogibanje komolca, se naše mišice skrčijo in sprostijo. To krčenje mišic je odvisno od ravni kalcija v njih. Nitrati povečajo krčenje mišic s tem, ko povečajo koncetracijo dveh pomembnih beljakovin, ki sta odgovorni za raven kalcija v mišicah.

Kar pomeni, da s tem, ko se veča raven nitratov, se večata tudi raven teh dveh beljakovin in raven kalcija v mišicah. To omogoči boljše krčenje mišic, kar pomeni, da v bistvu postanemo močnejši.

To povečanje moči naj bi bilo predvsem uporabno pri visoko intenzivnih treningih, a obstaja možnost, da lahko ta proces prav tako učvrsti oziroma da moč slabotnim mišicam, kar pomaga ljudem, ki imajo težavo z mišično oslabelostjo in mišičnimi boleznimi.

Torej, čeprav špinača ne bo povzročila, da boste v trenutku in z lahkoto pridobili na mišični masi, kot smo to lahko videli pri Popaju, pa bo omogočila vašim mišicam, da se bodo bolje krčile, prav tako pa bo povečala njihovo moč.

Preberite še:

Priporočamo tudi RECEPT: Korenčkovi in bučkini mafini za zajtrk.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri