Pikantna hrana že dolgo buri duhove med gurmani in tistimi, ki prisegajo na bolj blage okuse. A ne glede na osebne preference, pikantnost ne prinaša le bolj ostrega okusa hrane, ampak ves čas različna vprašanja o njenih zdravstvenih vplivih.
Znanost o koristih in slabostih pikantne hrane se neprestano razvija, vendar je že znano nekaj ključnih dejstev, ki lahko pomagajo razumeti, kako pikantna hrana vpliva na naše zdravje.
Koristi pikantne hrane
1. Pospeševanje presnove
Eden izmed najbolj znanih učinkov uživanja pikantne hrane je povečana presnova. Sestavine, kot je kapsaicin, ki se nahaja v čiliju, lahko začasno povečajo termogenezo – sposobnost telesa, da proizvaja toploto. To posledično poveča porabo energije in lahko posledično prispeva k hitrejši izgubi odvečnih kilogramov.
2. Protivnetne lastnosti
Kapsaicin naj bi imel tudi manjše protivnetne lastnosti. Po nekaterih raziskavah, naj bi redno uživanje blago pikantne hrane pomagalo pri lajšanju vnetij. Še posebej naj bi ti učinki koristili ljudem s kroničnimi vnetnimi stanji, kot je artritis.
3. Izboljšanje srčnega zdravja
Raziskave kažejo, da lahko pikantna hrana izboljša zdravje srca, saj naj bi pomagala zniževati ravni "slabega" LDL holesterola, medtem ko povečuje "dobri" HDL holesterol. Prav tako lahko pikantne začimbe, kot je čili, zmanjšajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.
4. Proti bakterijam
Kumina in kurkuma naj bi dokazano imeli močne antioksidantne in antimikrobne učinke. S pikantno začinjenimi jedmi bi tako lahko telesu pomagali v boju s škodljivimi bakterijami.
Možne slabosti pikantne hrane
1. Prebavne težave
Za nekatere ljudi lahko pikantna hrana povzroči prebavne težave, kot so zgaga, draženje želodca in celo črevesne razjede. Posamezniki s prebavnimi obolenji, kot je sindrom razdraženega črevesja, bi morali biti še posebej previdni.
2. Akutne reakcije
Pikantne začimbe lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo tudi akutne reakcije, kot so glavoboli, potenje in celo začasno poslabšanje astme.
A pozor! Čeprav smo našli več pozitivnih kot negativnih učinkov blago pikantne hrane, pa pikatna hrana kljub temu ni za vsakogar. Ljudje z občutljivim prebavnim sistemom ali določenimi zdravstvenimi težavami bi morali biti previdni. Kot pri vseh živilih je ključna zmernost in poslušanje lastnega telesa. Preden v svojo prehrano dodate večje količine pikantnih živil, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali nutricionistom, še posebej, če že imate kakšne zdravstvene težave.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del