Tako se lahko znebite ali vsaj omilite napihnjenost

23. 10. 2023
Deli
Tako se lahko znebite ali vsaj omilite napihnjenost (foto: Profimedia)
Profimedia

Ves čas, ki ga zapravite za pritoževanje glede napihnjenosti, bi lahko uporabili za to, da naredite nekaj zase in se je znebite. 

Spet ista težava: hlače postanejo pretesne, ker vas daje napihnjenost, a ker ste na delovnem mestu, ne morete narediti prav dosti in se obleči v udobnejša oblačila. Na srečo lahko proti napihnjenosti veliko naredite sami in preprečite, da bi do nje prišlo. Kako? 

Ponujamo vam kar nekaj načinov, da boste zares našli nekaj zase. Lahko kombinirate več navad, ali se odločite za eno in jo dodate v svojo rutino. 

Kako se lahko po naravni poti znebite napihnjenosti? 

Sprehod

Sprehod lahko poskrbi, da bo prebava zdrava in redna, zato bo telo sproti izločalo snovi, ki jih ne potrebuje in s tem ne bo prihajalo do napihnjenosti. Tudi če čutite zaprtost, ne bo odveč, če se malce sprehodite. V kolikor to ne bo pomagalo, seveda poiščite strokovno pomoč. 

Masaža trebuha

Masaža lahko pomaga pri normalnem delovanju črevesja. Ni zapleteno, sledite spodnjim korakom: 

  • Položite roke nad desni kolk. 
  • Začnite z masažo s krožnimi gibi in se pomikajte proti desni strani prsnega koša. 
  • Nadaljujte proti levemu delu prsnega koša.
  • Nadaljujte navzdol proti kolku. 
  • Vse skupaj ponovite. 

Če pri masaži začutite bolečino, nemudoma prenehajte. 

Topla kopel in sproščanje

Topla kopel, ki jo načrtujete že cel teden, ni slaba ideja, saj vam lahko pomaga tako pri sproščanju kot pri prebavi. Kako? Topla voda bo dobro dela vašim zakrčenim in napetim trebušnim mišicam, kopel pa vas bo tudi v splošnem sprostila. Tako bo prebava lahko delovala nemoteno, saj je ne bo oviralo telo, ki se odziva na neprestani stres. 

Več vlaknin

Vlaknine lahko pomagajo urediti prebavo, vendar jih na jedilnik uvajajte postopoma, drugače boste dosegli ravno nasproten učinek in postali napihnjeni. Če boste začeli z majhnimi količinami in jih počasi povečali ter ob tem spili dovolj vode čez dan, ne bo težav. 

Zamenjajte sokove z vodo

Gazirane pijače ne bodo naredile usluge vaši prebavi, saj boste hitro po uživanju le-teh čutili povečanje trebuha in napenjanje, lahko izkusite tudi pline. Enako velja za sladke pijače in tiste, ki vsebujejo nadomestke sladkorja, ker na embalaži piše "dietno" ali "brez sladkorja". 

Voda, nesladkan čaj, domača limonada ali sveže stisnjeni sokovi so najboljša izbira. 

Opustite žvečilke

Ali pogoste vzamete kakšno žvečilko, da popravite okus v ustih po obroku? Mogoče je to vzrok za napihnjenost, ki ga iščete toliko časa. Sladkor v žvečilkah pri nekaterih povzroča napihnjenost, prav tako zrak, ki ga pogoltnete med žvečenjem. 

Bodite aktivnejši čez dan

Kot rečeno prej, gibanje pomaga pri prebavi, premikanju hrane po telesu in izločanju odpadnih snovi, zato poskrbite, da čez dan ne boste samo sedeli, ampak se tudi sprehodili, se ukvarjali s kakšnim športom, se povzpeli po stopnicah ... Lahko se na delo odpeljete s kolesom ali najdete druge načine, kako v dan vnesti več aktivnih minut. 

Zmanjšajte vnos soli

Prekomerna količina soli lahko povzroči zadrževanje vode v telesu in v celem dnevu ni tako težko pojesti preveč. Hitro boste postali napihnjeni, kar se vam verjetno dogaja po slanih prigrizkih in obrokih. 

Vodite prehranski dnevnik

Če sumite, da napihnjenost povzroča specifično živilo, boste najlažje odkrili krivca, tako da si v zvezek zapisujete čisto vse, kar čez dan pojeste. Temu dodajte še točne ure, ko postanete napihnjeni. Po kakšnem mesecu boste lahko odkrili vzorec, ki povzroča napihnjenost. 

Vir: Medical News Today

Prisluhnite aktivni podkastu!

Prehranska strokovnjakinja razkrila, katero živilo bi v svojo prehrano moral vključiti vsak Slovenec:

Novo na Metroplay: "Težava pri izgorelosti ni prekomerno delo ..." | Vida Igličar