Strokovnjaki za dolgoživost svetujejo: "Poleg olivnega na svoj jedilnik vključite še TO olje!"

5. 4. 2024
Deli
Majhna študija je pokazala, da je zamenjava avokadovega olja za maslo izboljšala skupni holesterol. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko gre za zdrava jedilna olja, olivno olje vedno požema ovacije. Toda druga vrsta olja, ki je pogosto spregledana, je prav tako bogata s hranili in prinaša množico koristi za vaše srce, oči, možgane (in več), ki podpirajo zdravo staranje.

Če še niste uganili, govorimo o avokadovem olju.

Tukaj strokovnjaki pojasnjujejo prednosti avokadovega olja, zakaj je to odlična možnost za kuhanje in kako je povezano z dolgoživostjo.

Preberite še: 

1. Dobro je za vaše srce

Avokadovo olje vsebuje veliko za srce zdravih maščob. "Mononenasičene maščobe v avokadovem olju so bile povezane z zmanjšanjem slabega holesterola in povečanjem dobrega holesterola," pravi Katie Dodd, RDN, dietetičarka, ki dela s starejšimi odraslimi.

Primer: Majhna študija je pokazala, da je zamenjava avokadovega olja za maslo izboljšala skupni holesterol, holesterol LDL, ravni trigliceridov in insulina, glede na pregled iz junija 2019 v Molecules.

Tri astrološka znamenja, ki od partnerja zahtevajo preveč

Da ne omenjam, mononenasičene maščobe v avokadovem olju, ki ščitijo srce, prav tako pomagajo nadzorovati krvni tlak, pravi Jennifer Bruning, RDN, dietetičarka s strokovnim znanjem o prehrani za starejše odrasle in tiskovna predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko.

In kot vemo, lahko zdravo srce podaljša življenjsko dobo in podaljša kakovost življenja.

2. Pomaga v boju proti prostim radikalom

"Avokadovo olje je bogato z antioksidanti, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale in preprečujejo, da bi povzročili škodljiva vnetja," pravi Bruning.

Pravzaprav je študija iz junija 2019 v Molecules opazila tudi zmanjšanje C-reaktivnega proteina (CRP) in interlevkina-6, dveh označevalcev vnetja.

To je še posebej pomembno za dolgoživost, saj kronično vnetje prispeva k številnim boleznim, kot so bolezni srca in možganska kap, rak, sladkorna bolezen, debelost itd.

3. Spodbuja zdravje oči

Avokadovo olje je bogato s karotenoidom (ali pigmentom), imenovanim lutein, ki ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, pravi Bruning. In lutein je povezan z zdravjem oči.

Dejansko je majhna študija iz avgusta 2017 v Nutrients pokazala, da so starejši odrasli, ki so jedli avokado na dan šest mesecev, doživeli 25-odstotno povečanje ravni luteina v očeh.

Ko se približujete svojim zlatim letom, je varovanje zdravja oči ključnega pomena, saj starost prinaša povečano tveganje za nekatere očesne bolezni.

4. Podpira zdravje možganov

Avokadovo olje je tudi čudovito za jasne misli. Še enkrat, zasluge si zaslužijo zdrave maščobe v sadju.

To je zato, ker "enkrat nenasičene maščobe podpirajo zdrav pretok krvi," pravi Bruning. Vaša kri oskrbuje možgane s kisikom in hranili, ki jih potrebujejo za optimalno delovanje.

Še več, "znano je tudi, da antioksidanti pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom," pravi Bruning. Pravzaprav je študija iz avgusta 2017 v Nutrients ugotovila, da uživanje avokada poveča raven luteina v možganih, kar vodi do izboljšav kognitivnih funkcij (vključno z delovnim spominom in sposobnostmi reševanja problemov) pri odraslih, starejših od 50 let.

5. Poveča absorpcijo pomembnih hranil

Zdrave maščobe v avokadovem olju tudi vašemu telesu omogočajo, da bolje absorbira druga pomembna hranila. "Maščoba pomaga pri absorpciji v maščobi topnih vitaminov, vključno z vitamini A, D, E in K," pravi Bruning. "In karotenoidi, tako kot lutein, se bolje absorbirajo skupaj s prehransko maščobo," dodaja.

In več hranilnih snovi kot telo sprejme, bolj zdravo bo.

6. Ima visoko »dimno« točko

"Točka dimljenja avokadovega olja je 270 stopinj Celzija, kar je višje od večine rastlinskih olj [vključno z oljčnim oljem]," pravi Dodd.

To pomeni, da ga je mogoče segrevati pri visokih temperaturah brez proizvajanja strupenih hlapov in prostih radikalov. "Dimna točka" se nanaša na temperaturo, pri kateri začne olje goreti in oksidirati. Ko se olje začne kaditi, se "molekule maščobe razgradijo in sproščajo glicerol in proste maščobne kisline . "Ne samo, da lahko to naredi vašo hrano grenko, ampak nastanejo oksidativni stranski produkti, ko se glicerol razgradi, kar lahko škoduje vašemu zdravju," pojasnjuje.

Glede na to, da lahko izbirate med toliko vrstami avokadovega olja, katero je najboljše?

Ekstra deviško: Ekstra deviško se nanaša na avokadovo olje iz visokokakovostnega sadja, ekstrahiranega pri nizki temperaturi brez kemičnih topil. Običajno je značilne zelene barve, kar pomeni, da verjetno vsebuje več karotenoidov (beri: dodatnih antioksidantov).

Deviško: Deviško avokadovo olje prihaja iz nekoliko manj popolnega sadja (vendar se predeluje podobno kot ekstra deviško).

Čisto: Čistega avokadovega olja ne določa kakovost sadja, ampak je razbarvano, odišavljeno in mehkega okusa.

Kljub temu z vidika maščobnih kislin ne bi smelo biti velike razlike med vrstami avokadovega olja. Z drugimi besedami, vsa se ponašajo s koristmi za zdravje, zato eksperimentirajte z različnimi vrstami avokadovega olja za različne okuse in uporabe, da odkrijete, katera vam je najbolj všeč.



 



Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić