Zakaj bi si vsak dan morali privoščiti žlico olivnega olja?

24. 3. 2024
Deli
Vpliv olivnega olja sega tudi do blagodejnih vplivov na prebavo, prav tako izboljšuje absorpcijo hranil in vitaminov iz hrane. (foto: Profimedia)
Profimedia

Za vsakodnevno pripravo hrane se pogosto uporablja olje, ki jedem daje poseben okus. 

Toda različno olje ne vpliva le na okus jedi, temveč tudi na zdravje srca. Obstajajo različne vrste olj, med katerimi so olja, ki so bogata z zdravimi nenasičenimi maščobami, ki blagodejno delujejo na zdravje, ter med drugim pomagajo zmanjšati tveganje za srčno žilne bolezni in vnetna stanja v telesu.

Med njimi so na primer avokadovo, kokosovo, laneno in olivno olje. Ravno slednje pa je najbolj poznano po svojih številnih koristih.  

Ne spreglejte:

Oljčno olje pomembno prispeva k zdravju srca in zmanjšanju holesterola

Številne raziskave kažejo zdravilne lastnosti oljčnega olja, zlasti ekstra deviškega, saj je to olje polno vitaminov in hranilnih snovi, ki imajo antibakterijsko, protivnetno in protiglivično delovanje.      

Oljčno olje slovi po svojem pomembnem prispevku za zdravje srca. Zaradi bogate vsebnosti z enkrat nenasičenimi maščobami in antioksidanti ugodno vpliva tudi na zniževanje holesterola LDL (slabega holesterola) in hkrati spodbuja k povečanju holesterola HDL (dobrega holesterola).

Poleg tega lahko protivnetne lastnosti zlasti na račun antioksidantov polifenolov pomagajo zoper oksidativni stres, znižanje krvnega tlaka in kot krepitev  imunskega sistema.  

V pomoč pri hujšanju  

Olivno olje ni le zaveznik za zdravje srca, temveč pripomore tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Na račun mononenasičenih maščob, ki so bolj zdrave za  telo kot nasičene maščobe, lahko kot del uravnotežene prehrane pomaga k hitrejšemu zmanjšanju telesne maščobe.    

Koristno za lepo kožo in lase

Prav tako se lahko olivno olje uporabi ob lajšanju bolečin v mišicah ter ob kožnih težavah kot so prhljaj, ekcemi, luskavica in lišaji. Priporočljivo je za kožo in lase, ker jim daje zdrav sijaj. Pomaga pri ohranjajnju mladosti in dolgoživosti, prav tako je vsestranska uporabnost olivnega olja lahko v doprinos tudi kot afrodiziak za povečanje spolne želje.  

Ugoden vpliv na prebavo

Vpliv olivnega olja sega tudi do blagodejnih vplivov na prebavo in izboljšanju absorpcije hranil in vitaminov iz hrane. Po nekaterih znanstvenih dognanjih naj bi uživanje olivnega olja na tešče olajšalo težave z zaprtjem. Toda v primeru občutljivega želodca je bolje, da ga zaužijete po obroku. Če želite olivno olje uživati na račun njegovih zdravstvenih koristi, pa sta priporočljivi 1-2 žlici dnevno.  

Vir: klix.ba/lifestyle

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ