To bi se zgodilo, če bi si privoščili banano z olupkom

To bi se zgodilo, če bi si privoščili banano z olupkom (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2020

Večina nas zelo dobro pozna dobrodejne lastnosti banane – tako je, zdrave so in še okusne. Med drugim so odličen vir kalija, magnezija in vlaknin. Kaj pa bananin olupek? Bi si banano morali v resnici privoščiti kar z olupkom?

Uživanje bananinega olupka pravzaprav ni nič novega – že stoletja je del azijske in južnoameriške kuhinje, kjer bananin olupek uporabljajo v številnih receptih.

Kaj bi se torej zgodilo, če bi začeli jesti banano z olupkom? S tem ne bi le zmanjšali odpadkov, bananin olupek naj bi imel kar nekaj presenetljivih koristi za zdravje, pravita Simona Novaković in Jill Barber, nutricionistki.

O tem se je na svojem blogu razpisala tudi avstralska nutricionistka Susie Burrell in številni drugi strokovnjaki.

Pa poglejmo ...

Kakšni so dobrodejni učinki bananinega olupka?

Profimedia

Bananin olupek predstavlja približno tretjino celotnega sadeža,  a ga pogosteje zavržemo kot pojemo.

»V resnici je užiten in bogat vir pomembnih hranil. Vsebuje vitamina B6 in B12, pa tudi magnezij in kalij. Vsebuje tudi nekaj vlaknin in beljakovin,« pravi Laura Flores, nutricionistka.

  • Prehranske vlaknine dokazano skrbijo za zdravo prebavo oz. črevesje, uravnavajo raven krvnega sladkorja in poskrbijo za zdravo srce.
  • Kalij je nujen za uravnavanje krvnega tlaka, ščiti pred izgubo kostne mase in zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Glede na članek, objavljen v reviji Applied Biochemistry and Biotechnology, imajo tudi bananini olupki »različne bioaktivne spojine, kot so polifenoli, karotenoidi in drugo«.

Raziskava je prav tako pokazala, da je bananin olupek bogat vir antioksidantov, ki zmanjšujejo vnetne procese in ščitijo pred različnimi boleznimi, kot je rak in diabetes.

Bi čisto zares morali odslej jesti banano z olupkom?

Strokovnjaki imajo o tem deljena mnenja – lahko jo, sam olupek ni strupen, a ni vam treba.

Potencialne slabe strani bananinega olupka?

Težava so pesticidi. Lahko namreč vsebuje sledi pesticidov. Lahko pride tudi do navzkrižne kontaminacije pri obiranju in prevozu. Zato je nujno olupek temeljito umiti in zdrgniti.
No, ne glede na vse to, pa bo potrebnih še veliko raziskav.
In če se kljub temu odločite poskusiti …

Kako uporabiti bananin olupek?

Profimedia

Bananin olupek navadno postrežejo skuhan ali ocvrt, čeprav bi si ga lahko privoščili tudi surovega. Seveda ni tako sladek kot meso sadeža – velja pa, bolj zrela je banana, bolj sladek je olupek, pa tudi tanjši.

A najbolj pomembno od vsega je, kot že omenjeno, da se bananin olupek temeljito opere in zdrgne, tako odstranite vso umazanijo, bakterije in druge neželene sestavine. Vedno tudi izberite banane, ki so ekološko pridelane.

Po tem, ko ste olupek dobro oprali in mu odrezali pecelj, pa ga lahko denimo dodate v smoothie. Ali uporabite v receptu za bananin kruh ali veganski t. i. »pulled pork«.

No, če pa razmišljate, da bi začeli v receptih uporabljati bananin olupek zato, da bi zmanjšali odpadke, obstaja še veliko drugih načinov, kako to storite: kompost denimo.

Na hitro še o dobrodejnih lastnostih banane

Ta ukrivljen rumeni sadež vsebuje veliko kalija in pektina, oblika topne vlaknine, pravi Laura Flores. Prav tako je dober vir magnezija, vitamina C in B6.

»Za banane je znano, da zmanjšajo otekanje, ščitijo pred razvojem sladkorne bolezni tipa 2 in pomagajo pri hujšanju, skrbi za zdrav živčni sistem, vse na račun visoke vsebnosti vitamina B6,« poudarja Laura Flores.

Profimedia
Koristi za zdravje:
  • banane so dobre za zdravje srca (predvsem zaradi kalija),
  • pomagale naj bi celo pri depresiji (za to poskrbi aminokislina tripofan),
  • pomagajo pri prebavnih težavah in hujšanju,
  • so odličen prigrizek za več energije pri vadbi (raziskave so pokazale, da celo boljše od športnih napitkov),
  • koristne so tudi za zdravje oči (vsebujejo precej vitamina A) in kosti (kalcij),
  • nekatere raziskave pa kažejo tudi, da naj bi ščitile pred nastankov raka ledvic.

Ali obstajajo tudi tveganja?

Če si jih privoščimo v zmernih količinah, ne bomo utrpeli stranskih učinkov, povezanih z uživanjem banan.

Kakorkoli, preveč banan lahko denimo sproži glavobol in zaspanost. »Vzrok za to so aminokisline, ki širijo krvne žile,« opozarja Flores. In (pre)zrele banane vsebujejo mnogo več teh aminokislin. Zaspanost se pojavi zaradi triptofana. Mišice sprošča tudi magnezij – še ena sestavina, ki je sicer pomembna in koristna za zdravje, a v zmernih količinah.

Sladkor v bananah, preveč teh in slaba ustna higiena, pa lahko pripelje tudi do zobne gnilobe.

No, a še vseeno – uživanje banan postane tvegano le, če si jih privoščimo v prevelikih količinah.

Priporočilo?

Za odrasle je dovolj približno dve skodelici na dan oz. približno dve banani. Če si jih vsak dan privoščite več, pet, šest, celo deset v takšni ali drugačni obliki, to seveda ni dobra ideja.

Viri: www.livescience.com; www.netdoctor.co.uk

Preverite še:
Ali pa preberite: