Če se želite znebiti odvečne maščobe na trebuhu, v svoj jedilnik obvezno vključite ta beljakovinsko bogata živila.
Visceralna maščoba – poznana tudi kot trebušna maščoba – ni enaka kot običajna maščoba, ki se kopiči drugje na telesu (denimo na stegnih ali zadnjici). Zaradi svoje lege je bolj nevarna, saj obdaja notranje organe. Povezujejo jo s številnimi resnimi bolezenskimi stanji, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen.
Ko hujšamo, ne moremo določiti, kje točno bomo izgubljali maščobo, a pomembno je, da vzdržujemo zdravo telesno težo ter predvsem razmerje med maščobo in mišično maso. Pri tem nam lahko pomaga zadostna mera gibanja v kombinaciji z ustrezno prehrano.
Beljakovine igrajo pri tem pomembno vlogo – pomagajo graditi mišično maso, hkrati pa pospešujejo porabo maščob. Obenem beljakovine spodbujajo občutek sitosti, kar je še dodatno koristno takrat, ko hujšamo. Tukaj je pet najboljših virov beljakovin za topljenje trebušne maščobe.
1. Jajca
Jajca veljajo za eno najučinkovitejših živil za zmanjševanje maščob okoli trebuha. Eno jajce vsebuje skoraj 7 g beljakovin. Raziskava v reviji Clinical Nutrition je pokazala, da so imeli ljudje, ki so zaužili vsaj pet jajc tedensko, občutno manjši obseg pasu. Pomembno pa je, da si pripravimo manj mastne različice jajc: pri pripravi ne pretiravajmo z uporabo olja in se izogibajmo mastnim dodatkom, kot je denimo slanina.
2. Tofu
Tofu vsebuje približno 17,3 g beljakovin na 100 g in je odlična izbira tako za vegetarijance in vegane, kakor tudi za vsejedce. Za boljši okus je dobro, da ga pred pripravo mariniramo, uporabimo pa ga lahko kot nadomestek mesa, ali pa v enolončnicah, solatah in skledah.
3. Losos
Losos je poln nujno potrebnih hranil in omega-3 maščobnih kislin, 100 gramov divjega lososa pa vsebuje tudi približno 25 g beljakovin. Če vam losos ni všeč, lahko alternativno izberete tudi druge ribe.
4. Pusta govedina
Kakovostna govedina je bogata z železom, cinkom, selenom, kalijem in vitaminom B ter vsebuje kar 28,7 g beljakovin na 100 g. Da bi se izognili prekomernemu uživanju maščob je najbolje, da izberete pusto govedino - takšno, ki vsebuje največ 10 % maščobe.
5. Pusto piščančje meso
Piščanec in puran sta odlična vira beljakovin. Sto gramov pustega piščančjega fileja vsebuje 32,1 g beljakovin, enaka količina mletega purana pa 28 g. Oboje je dobro vključiti v svoj jedilnik.
Če se želite znebiti maščobe na trebuhu pa je seveda pomembna celostna prehrana, ki vključuje zadostno mero beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. V kolikor bi radi spremenili svoj jedilnik, je najbolje, da se posvetujete s prehranskim strokovnjakom, ki vam bo sestavil plan glede na vaše individualne potrebe.
Vir: eatthis.com