Ta jed ni primerna le za vegetarijance, temveč tudi za otroke in starejše osebe. Je nasitna, lahko prebavljiva in vsebuje dovolj hranilnih snovi.
Sestavine za 6 porcij
- 50 g leče
- 1 žlica oljčnega olja + še nekaj kapljic za nakapanje
- 2 drobno sesekljani šalotki
- 2 žlici drobno sesekljanega pehtrana
- 25 g masla
- lupinica 1 neškropljene limone in sok pol limone
- lupinica in 1 žlica soka 1 neškropljene pomaranče
- 12–16 zelenih belušev brez olesenelih končkov
- sol
- poper
- 4 srednje mehka jajca
za zeliščni pire:
- 1,2 kg krompirja (olupljenega, zrezanega na kose)
- 150 ml toplega mleka
- 100 g koščkov masla
- 1 šopek sesekljane mlade čebule
- 1 šopek drobnjaka ali 4 pesti čemaža (sesekljano)
Priprava
Lečo stresite v vrelo vodo in jo kuhajte 15–20 minut (oziroma kolikor je potrebno), da se zmehča. Nato jo odcedite.
Krompir zavrite v slani vodi in ga kuhajte, dokler se ne zmehča.
Za pripravo polivke segrejte oljčno olje, mu dodajte šalotke in jih pecite 1 minuto. Nato jih potresite s pehtranom in pecite še nekaj sekund. Dodajte kuhano lečo, maslo, limonino in pomarančno lupinico in sok ter vse skupaj segrejte do te mere, da se maslo stopi. Posodo odstavite s kuhalne plošče in mešanico začinite s soljo in poprom.
Odcejen krompir pretlačite, mu primešajte mleko in maslo, zelišča in čebulo.
Segrejte rebrasto ponev ali žar. Beluše nakapajte z oljem, jih potresite z morsko soljo in med občasnim obračanjem popecite, da bodo z vseh strani lepo rjavkasti. Lečo skupaj z beluši in pirejem porazdelite po ogretih krožnikih. Dodajte še jajca in postrezite.
Čas priprave: približno 60 minut
Na osebo približno 740 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 72 g
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe