Beluši na žaru z lečo in zeliščnim pirejem

18. 5. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Beluši na žaru z lečo in zeliščnim pirejem (foto: revija čarovnija okusa)
revija čarovnija okusa

Ta jed ni primerna le za vegetarijance, temveč tudi za otroke in starejše osebe. Je nasitna, lahko prebavljiva in vsebuje dovolj hranilnih snovi.

Sestavine za 6 porcij

  • 50 g leče
  • 1 žlica oljčnega olja + še nekaj kapljic za nakapanje
  • 2 drobno sesekljani šalotki
  • 2 žlici drobno sesekljanega pehtrana
  • 25 g masla
  • lupinica 1 neškropljene limone in sok pol limone
  • lupinica in 1 žlica soka 1 neškropljene pomaranče
  • 12–16 zelenih belušev brez olesenelih končkov
  • sol
  • poper
  • 4 srednje mehka jajca

za zeliščni pire:

  • 1,2 kg krompirja (olupljenega, zrezanega na kose)
  • 150 ml toplega mleka
  • 100 g koščkov masla
  • 1 šopek sesekljane mlade čebule
  • 1 šopek drobnjaka ali 4 pesti čemaža (sesekljano)

Priprava

Lečo stresite v vrelo vodo in jo kuhajte 15–20 minut (oziroma kolikor je potrebno), da se zmehča. Nato jo odcedite.

Krompir zavrite v slani vodi in ga kuhajte, dokler se ne zmehča.

Za pripravo polivke segrejte oljčno olje, mu dodajte šalotke in jih pecite 1 minuto. Nato jih potresite s pehtranom in pecite še nekaj sekund. Dodajte kuhano lečo, maslo, limonino in pomarančno lupinico in sok ter vse skupaj segrejte do te mere, da se maslo stopi. Posodo odstavite s kuhalne plošče in mešanico začinite s soljo in poprom.

Odcejen krompir pretlačite, mu primešajte mleko in maslo, zelišča in čebulo.

Segrejte rebrasto ponev ali žar. Beluše nakapajte z oljem, jih potresite z morsko soljo in med občasnim obračanjem popecite, da bodo z vseh strani lepo rjavkasti. Lečo skupaj z beluši in pirejem porazdelite po ogretih krožnikih. Dodajte še jajca in postrezite.

Čas priprave: približno 60 minut

Na osebo približno 740 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 72 g

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord