Borovničeva pita

8. 7. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Skutin borovničev kolač (foto: revija lisa)
revija lisa

Preveri naš recept za borovničevo pito. Krasna sladica za poletne dni!

Borovničeva pita

Za 10 kosov potrebujete

Za testo:

  • 200 g masla
  • naribano lupinico 1 neškropljene limone
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • sol
  • 180 g moke

In:

  • 4 rumenjake
  • 20 g škroba
  • 1 strok vanilje (postrgan)
  • 100 ml limoninega soka
  • 50 ml belega vina
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 80 g masla
  • 300 g borovnic
  • 1–2 žlici sladkorja
  • 1 žličko naribane lupinice limete in sok

Priprava

Maslo zrežite na koščke in jih gladko zgnetite s preostalimi sestavinami za testo. Oblikujte ga v kroglo in ga za 1 uro postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Testo razvaljajte (38 x 15 cm) in z njim obložite nizek pravokotni pekač. Dno prebodite, ga obložite s papirjem za peko in suhimi stročnicami. Pecite ga približno 20 minut, nato odstranite papir in stročnice ter testo pecite še 8–10 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi.

Gladko zmešajte rumenjake, 2 žlici vode in škrob. Zavrite strok vanilje, sredico, limonin sok, vino in sladkor v prahu. Med mešanjem prilijte rumenjakovi zmesi. Nato vse skupaj precedite v posodo, pustite lahno vreti približno 1 minuto in posodo odstavite s kuhalne površine. Postopoma primešajte še hladne koščke masla, pustite, da se ohladi, in nato prelijte po testu. Povrhu razporedite še borovnice in pito za 1 uro postavite v hladilnik. Zmešajte sladkor, limetino lupinico in sok ter porazdelite po piti.

Čas priprave: 1 ura in 20 minut + hlajenje 2 uri.

Na kos: približno 420 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 40 g.

Preveri še recept za skutino borovničevo pecivo.

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del