Boste zakurili žar? Ponudite najboljši steak, pečene kozice in krompir z zelišči

Boste zakurili žar? Ponudite najboljši steak, pečene kozice in krompir z zelišči (foto: profimedia) profimedia
15. 5. 2020

Lep konec tedna, končno malce bolj sproščeno vzdušje v državi, vse skupaj kar kliče po dobrem žaru in prijetnem klepetu na vrtu v družbi najbližjih. Za vas imamo tri odlične recepte za vse ljubitelje mesa, morske hrane in krompirja.

Steaki na viskiju
profimedia

Za 4 osebe potrebujete:

  • 600 g gornjega dela govejega stegna
  • sol, poper
  • 1 žličko worcestrske omake
  • 1 žlico mletega barvitega popra
  • 1 žlico aromatiziranega popra
  • 100 ml olja
  • 50 ml viskija
  • pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan, rožmarin)

Zrezke lahno potolcite, jih dajte v skledo in jih začinite s soljo in poprom. V skledi zmešajte worcestrsko omako, viski, olje, začimbe in zelišča. Meso prelijte z marinado in ga čez noč postavite v hladilnik.

Meso naslednji dan položite na vroč žar in ga z vsake strani pecite 2 do 3 minute. Nato ga odstavite z direktnega ognja in ga na nizkem ognju z žara pecite še 15 do 30 minut. Po koncu peke ga zrežite na rezine.

3 Postrezite ga s pečenim krompirjem, solato in omakami za steake.

Pečen krompir z zeliščno skuto
profimedia

Za 4 osebe potrebujete:

  • 12 majhnih krompirjev
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 1 žličko mletega popra
  • 1 žličko mletega koriandra
  • 1 žličko strtih komarčkovih ali janeževih semen
  • 4 žlice olivnega olja

Za zeliščno skuto:

  • 300 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • sol
  • pest sesekljanega peteršilja
  • 5 lističev bazilike
  • 1/3 žličke limonine lupinice
  • 1 velik strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 šop drobnjaka

Krompir temeljito operite in ga skuhajte skoraj do mehkega. Ko se delno ohladi, ga z ene strani križno zarežite in malce potlačite. Natrite z mešanico strtega česna, soli, začimb in olja. Zavijte jih v aluminijasto folijo in jih na žaru z vsake strani pecite po 10 minut.

Skuti primešajte kislo smetano, sol, sesekljana zelišča, limonino lupinico, strt česen s soljo in olivno olje. Pečene krompirje razprite in jih napolnite z zeliščno skuto. Pred serviranjem jih potresite s sesekljanim drobnjakom.

Kozice na žaru

Za 4 osebe potrebujete:

Za pomako:

  • 10 žlic majoneze
  • 5 žlici čili omake

Za kozice:

  • 800 g kozic (z lupino)
  • 150 ml olivnega olja + olivno olje za nakapanje
  • 5 strokov česna
  • 2 čilija
  • sol
  • sok 1 limete
  • 8 vejic koriandra

Zmešajte (domačo) majonezo in čili omako. Kozice zarežite po hrbtu, odstranite čreva in kozice nataknite na namočena lesena nabodala.

Nato jih nakapajte z olivnim oljem in jih z vsake strani po 3 minute pecite na vročem žaru.

Olupljen česen in očiščena čilija zrežite na kolesca. V kozici segrejte olivno olje in na njem popražite česen in čili. Začinite s soljo in kozico odstavite.

Pečene kozice položite v večjo plitvo skledo, jih prelijte s česnom in čiliji ter nakapajte z limetinim sokom. Postrezite z ohlajeno pomako, ki no potresite s svežim koriandrom.

Preberite še: Super posladek - pirin šmorn s suhimi brusnicami ali Adele izgleda čudovito! Kako je slavna pevka izgubila več kot 45 kilogramov?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri