Božanska jesenska sladica: Pripravite mousse iz buče s kokosovo smetano (brez sladkorja)

26. 10. 2022
Božanska jesenska sladica: Pripravite mousse iz buče s kokosovo smetano (brez sladkorja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Božanska jesenska sladica, ki jo preprosto morate poskusiti. 

Če imate radi jesenske okuse, vam bo ta sladica pisana na kožo. Kremasta, sladkana z medom in okrašena s kokosovo smetano. Kot bučna pita. Sladica je primerna tudi za tiste, ki ne prenašajo dobro glutena, in za tiste, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.

Sestavine: 
  • 425 g bučnega pireja (lahko v pločevinki ALI pripravite domač pire)
  • 3 pločevinke kokosovega mleka (nesladkanega)
  • ½ skodelice medu (med lahko nadomestite z javorjevim sirupom, če vam je ta ljubši)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 2 ½ čajne žličke začimbe pumpkin pie spice
  • ¼ čajne žličke soli
  • Neobvezno: 2 žlički stevie (za sladkanje smetane)

Recept za pumpkin spice: TAKO enostavno to začimbo naredite doma

Priprava: 

Pločevinke dobro ohladite. Najbolje bo, da jih kupite dan prej, čez noč naj ostanejo v hladilniku, naslednji dan pripravite sladico. Preden se lotite priprave, ohladite tudi posodo, v kateri boste stepali smetano in nastavek za stepanje. 

Svoboda tožilstvu naznanila Žana Mahniča, ta napovedal ovadbo zoper GS in Goloba

Vzemite pločevinko kokosovega mleka, jo obrnite in odprite. Čisto tekočino prelijte v drugo posodo in jo shranite. Uporabite jo lahko za pripravo smutijev, juh itn. Kremo iz pločevinke stresite v srednje veliko kozico. 

Dodajte bučo, med, vaniljo, začimbo in sol. 

Kuhajte na srednji temperaturi dokler mešanica ne začne lahno vreti. Znižajte temperaturo in naj lahno vre še 5 minut. Občasno premešajte. 

Odstavite, prelijte v večjo skledo in ohladite.

Če želite postopek pohitriti, večjo skledo napolnite z ledom in vanjo postavite skledo z bučno mešanico. Občasno premešajte. 

  • Zelo pomembno je, da je vse DOBRO OHLAJENO, sicer mousse ne bo kremast, temveč boste dobili juho!

Medtem ko se mešanica hladi, lahko začnete z naslednjim korakom.

Pripravite stepeno smetano. Preostali dve pločevinki odprite po istem postopku – obrnite ju, odprite, odlijte bistro tekočino ter jo shranite in iz pločevinke postrgajte smetano. Smetano stresite v ohlajeno posodo in z mešalnikom dobro stepite. Po želji, lahko smetani dodate malo stevie. 

V dobro ohlajeno bučno mešanico NEŽNO vmešajte 2/3 do ¾ stepene kokosove smetane. Ne mešajte preveč. 

Z mešanico napolnite kozarčke. Na vrh vsakega razdelite preostalo kokosovo smetano in po želji potresite s cimetom. 

Mousse postavite v hladilnik za vsaj uro ali dve. V nepredušno zaprti posodi pa lahko mousse iz buče hranite do enega tedna.  

NAMIG: če pogrešate "testo", lahko uporabite zdrobljene graham ali cimetove piškotke. Z njimi pokrijte dno kozarčka ali sladico pripravite v plasteh.

PREVERITE ŠE: Tako puhastega kruha še niste jedli – TU je recept (potrebujete le 2 sestavini!)