Božanska jesenska sladica, ki jo preprosto morate poskusiti.
Če imate radi jesenske okuse, vam bo ta sladica pisana na kožo. Kremasta, sladkana z medom in okrašena s kokosovo smetano. Kot bučna pita. Sladica je primerna tudi za tiste, ki ne prenašajo dobro glutena, in za tiste, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.
Sestavine:
- 425 g bučnega pireja (lahko v pločevinki ALI pripravite domač pire)
- 3 pločevinke kokosovega mleka (nesladkanega)
- ½ skodelice medu (med lahko nadomestite z javorjevim sirupom, če vam je ta ljubši)
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 2 ½ čajne žličke začimbe pumpkin pie spice
- ¼ čajne žličke soli
- Neobvezno: 2 žlički stevie (za sladkanje smetane)
Recept za pumpkin spice: TAKO enostavno to začimbo naredite doma
Priprava:
Pločevinke dobro ohladite. Najbolje bo, da jih kupite dan prej, čez noč naj ostanejo v hladilniku, naslednji dan pripravite sladico. Preden se lotite priprave, ohladite tudi posodo, v kateri boste stepali smetano in nastavek za stepanje.
Vzemite pločevinko kokosovega mleka, jo obrnite in odprite. Čisto tekočino prelijte v drugo posodo in jo shranite. Uporabite jo lahko za pripravo smutijev, juh itn. Kremo iz pločevinke stresite v srednje veliko kozico.
Dodajte bučo, med, vaniljo, začimbo in sol.
Kuhajte na srednji temperaturi dokler mešanica ne začne lahno vreti. Znižajte temperaturo in naj lahno vre še 5 minut. Občasno premešajte.
Odstavite, prelijte v večjo skledo in ohladite.
Če želite postopek pohitriti, večjo skledo napolnite z ledom in vanjo postavite skledo z bučno mešanico. Občasno premešajte.
- Zelo pomembno je, da je vse DOBRO OHLAJENO, sicer mousse ne bo kremast, temveč boste dobili juho!
Medtem ko se mešanica hladi, lahko začnete z naslednjim korakom.
Pripravite stepeno smetano. Preostali dve pločevinki odprite po istem postopku – obrnite ju, odprite, odlijte bistro tekočino ter jo shranite in iz pločevinke postrgajte smetano. Smetano stresite v ohlajeno posodo in z mešalnikom dobro stepite. Po želji, lahko smetani dodate malo stevie.
V dobro ohlajeno bučno mešanico NEŽNO vmešajte 2/3 do ¾ stepene kokosove smetane. Ne mešajte preveč.
Z mešanico napolnite kozarčke. Na vrh vsakega razdelite preostalo kokosovo smetano in po želji potresite s cimetom.
Mousse postavite v hladilnik za vsaj uro ali dve. V nepredušno zaprti posodi pa lahko mousse iz buče hranite do enega tedna.
NAMIG: če pogrešate "testo", lahko uporabite zdrobljene graham ali cimetove piškotke. Z njimi pokrijte dno kozarčka ali sladico pripravite v plasteh.
PREVERITE ŠE: Tako puhastega kruha še niste jedli – TU je recept (potrebujete le 2 sestavini!)
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del