Nekoliko nenavadna, a okusna kombinacija.
Za 12 kosov potrebujete:
- 3 jajca
- 220 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 150 ml olja
- 300 g grobo nastrganih bučk
- 75 g orehov
- 1/2 žlice sode bikarbone
- 1/2 žličke mletega kardamoma
- 300 g moke
- maščobo in moko za model
Za nadev:
- 1 bio limeto
- 150 g sladkorja v prahu + 1 žličko za lupinico
- 125 g masla
- 250 g svežega smetanovega namaza
Priprava:
1Jajca penasto stepite z obema vrstama sladkorja. Dodajte olje in nato lahno vmešajte še nastrgane bučke, mlete orehe, sodo bikarbono in kardamom. Na koncu vmešajte presejano moko.
2 Namastite in pomokajte tortni model in vanj vlijte testo. Približno 50 minut ga pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu, nato pa odstranite obod.
3 Limetino lupinico nastrgajte na tanke ostružke. Stresite jih v skledo, potresite z 1 žlico sladkorja in skledo za 2 uri postavite v hladilnik.
4 Zmehčano maslo penasto stepite s sladkorjem in 2 žlicama limetinega soka. Nato postopoma vmešajte še kremni smetanov namaz.
5 Testo vodoravno prerežite. Spodnji del premažite s polovico kreme, jo pokrijte z drugim delom testa in ga premažite s preostalo kremo. Torto za 4 ure postavite v hladilnik. Pred serviranjem jo okrasite z limetino lupinico.