Bučkine pogačice

22. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Bučkine pogačice

Ko so bučke sveže, bi jih lahko jedli tudi surove, saj so prijetno čvrste in sladkega okusa. Tudi pri kuhanju jih zato obdelajmo na kratko, da ohranijo čvrtsost in hrustljavost. Te pogačice se bodo obnesle tudi pri tistih jedcih, ki sicer niso preveč prehransko 'zeleni', poskusite.

Za 8 pogačic

• 2 čvrsti bučki (500 g)

• 1 mlada čebula

• pest nastrganega sira (ementalca)

• 1 krogla mocarele (100g)

• 1 jajce

• nekaj kističev sveže bazilike ali mete

• sol in poper

• kisla smetana, ko postrežemo

• oljčno olje za popekanje

Priprava

Bučki operemo in grobo nastrgamo. Solimo in stresemo na cedilo. Pustimo, da vse skupaj postoji pol ure, da spusti vodo.  Ožamemo in stresemeo v skledo. Dodamo nasekljano mlado čebulo z zelenim delom vred, nastrgan sir, jajce, mocarelo, ki jo naceframo na drobne koščke in na trakce nasekljano baziliko ali meto (nekaj lističev prihranimo za konec). Popramo in temeljito premešamo.

Razgrejemo ponev, v katero smo kanili tanko plast oljčnega olja,  še lepše pa se pogačice spečejo na plošči kuhinjskega električnega žara. Na razgreto ploščo položimo kupček mase, ki jo razpotegnemo v obliki pogačice. Na zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da zakrkne in se po eni strani zapeče: brez panike, sprva bo videti tekoče, vendar bodo sir in jajca pripomogli, da bo jed zakrknila v ljubke pogačice.

Ko so po eni strani zapečene (3–4 minute),  jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Postrežemo z žlico kisle smetane, svežo baziliko za povrh in veliko skledo zelene solate. Veselje v zelenem.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek