Bučna marmelada z jabolki in hrenom, postrežena k siru in šunki

3. 10. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Bučna marmelada z jabolki in hrenom, postrežena k siru in šunki (foto: arhiv revije Liza)
arhiv revije Liza

Na pomurskih poljih in v sadovnjakih jeseni sočasno zorijo buče in jabolka.

V tej marmeladi se združita in nas razveseljujeta skozi vso zimo. V spodnjem receptu marmelade ne dišavimo z intenzivnimi začimbami, saj želimo, da pride do izraza okus obeh ključnih pridelkov, vendar uporabimo res dobro oranžno bučo in čvrsta, kiselkasta jabolka.

Lahko pa marmeladi za intenzivnejši okus primešamo vaniljo, muškatni orešček, cimet, ingver … Odvisno, v katero smer jo želimo popeljati. Če jo postrežemo s šunko in hrenom, kot to storijo v sadjarstvu Ficko, jo v pravi kontekst postavimo šele na krožniku, ko jo zakrožimo v slano in ostro smer s hrenom.

Potrebujemo:

  • 10,5 kg oranžne buče
  • 0,5 kg jabolk
  • 50 ml jabolčnega soka
  • 0,5 kg želirnega sladkorja, 1 žlica limoninega soka

    Ko postrežemo:
  • korenino svežega hrena
  • rezine domače šunke
  • kos intenzivnega lokalnega sira

Priprava:

Olupljeno bučo narežemo na kocke in stresemo v kozico. Dolijemo za pol prsta vode, pokrijemo in pristavimo, da se buča zmehča (10 minut, pazimo, da se ne zažge). Kuhano bučo grobo pretlačimo.

Olupljena jabolka grobo nastrgamo ali nasekljamo. Dodamo v kozico k pretlačeni buči, skupaj z jabolčnikom, limoninim sokom in želirnim sladkorjem. Kuhamo še deset minut, nato pa nalijemo v sterilizirane kozarce, ki jih takoj zapremo. Marmelado postrežemo kot del narezka z nastrganim hrenom, rezinami domače šunke in koščki intenzivnega sira.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"