Znanstveniki razkrivajo: Če vsak dan pijete čaj, morate biti pozorni na TOLE

Znanstveniki razkrivajo: Če vsak dan pijete čaj, morate biti pozorni na TOLE (foto: profimedia) profimedia
29. 1. 2019

Preberite, za vaše zdravje gre.

Kolikokrat dnevno si pripravite skodelico čaja? Da to še zdaleč ni le napitek za preprečevanje ali omiljenje bolezni, so mnenja tudi pri National Geographicu, kjer so leta 2014 ugotavljali, da je poleg vode čaj tekočina, ki jo pije največ ljudi na svetu.

Če je napitek prepričal tudi vas in si z veseljem pripravite več kot eno skodelico čaja na dan, bi morali vedeti, katere nagnuse in tudi nevarne snovi se lahko znajdejo v vaših čajnih vrečkah.
  • Pesticidi

Pesticidov smo vajeni iz zelenjave, še posebej če jo kupujemo v trgovini. Čudovita, velika rdeča jabolka morda na videz izgledajo sočno in okusno, v resnici pa niso tako zdrava kot malo manjša in na ven ne tako lepa jabolka z drevesa na domačem vrtu.

Da bi lahko pesticide pili v čaju, pa verjetno niste pomislili. To sta podprli raziskavi, pri čemer je tista iz leta 2012 pokazala, da so bili v 100 odstotkih testiranih čajev najdeni pesticidi, v letu 2014 pa so jih odkrili v 94 odstotkih, kar je še vedno zaskrbljujoče. Občasna izpostavljenost pesticidom ne bo imela posebnega učinka na zdravje, medtem ko so posledice pri rednih pivcih čaja lahko nevarne. Ne vemo, kaj natanko se zgodi ob rednem uživanju te snovi, vendar nekatere študije kažejo, da ne more biti nič dobrega.

  • Težke kovine

Vsi, ki se na čaj malce bolje spoznate, ste morda že opazili dobre posledice nekaterih vrst toplega napitka, kot so blaženje vnetij, boljša produktivnost, sprostitev in pomoč pri spancu … S čaji lahko zaužijete tudi dnevne odmerke kalcija, magnezija, cinka in kalija. To pa žal ni vse, kar najdete v njem.

V študiji, ki je bila objavljena v Journal of Toxicology, so testirali različne čajne znamke in v njih iskali prisotnost strupenih snovi. Rezultati niso ravno obetavni, saj so kar v 73 odstotkih našli svinec, če je bila vrečka v vodi približno 4 minute. Kadar so jo namakali dlje, je bila količina svinca še večja. V čajnih vrečkah so se znašli tudi potencialno nevarni aluminij, kadmij in arzen.

Seveda proizvajalci čajev teh snovi v vrečke ne bi dali namerno. Vse je odvisno od tega, kje je čaj zrasel. Strupene snovi (na primer težke kovine), se namreč nahajajo v prsti, tudi na plantažah čaja, če so v bližini industrijskih odpadkov, premoga ali pa za gojenje uporabljajo pesticide.

  • Plastika

Ste presenečeni? Ali se vam prisotnost plastike zdi že “normalna”, saj o tem slišimo vedno več in skoraj ni več kotička, kjer ta ne bi bila prisotna. Najdete jo tudi v čaju, natančneje v čajnih vrečkah. Nekatere so sicer narejene iz naravnih materialov in zato nekoliko dražje, velika večina pa je iz plastike. Temu se lahko izognete tako, da uporabljate samo liste čaja, ki jih prekuhate, ali pa poiščete čajne filtre iz neškodljivih materialov.

  • Umetna sladila

Zagotovo jih iščete v sladkarijah in podobnih živilih, a so sladila prisotna tudi v čajih, predvsem tistih, ki obljubljajo tropske sadeže in neobičajne okuse. Žal smo postali mojstri ustvarjanja okusov iz sintetičnih kemikalij, ki posnemajo na primer pravo sadje. Zato je tudi tu pomembno, da vedno preberete etiketo in se pozanimate, koliko sadnega deleža je prisotnega v vašem čaju. Če najdete zgolj umetne snovi, ga raje postavite nazaj na polico.

Je pitje čaja sploh še varno?

Med vsemi slabimi, obstaja tudi dobra novica:

  • zaostrili so se pogoji uporabe pesticidov,
  • veliki proizvajalci čajev pa stremijo k uporabi čajnih vrečk, ki niso narejene iz plastike.

Prav tako lahko nekatere čaje vzgojite doma ali vsaj preverite, kje so bili vzgojeni in poiščete tiste, ki so zrastli čim bližje doma. Veliko izbire imate tudi med čaji, ki jih kupite na grame in niso pakirani v vrečke.

Čaj je še vedno zdrav napitek, ki vam lahko, če ga znate pravilno izbrati, pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah ali pa vam zgolj polepša trenutek in vas pogreje na hladen dan.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri