8 razlogov, zakaj je čebula super zdrava in se ji ne smete izogibati

5. 11. 2023
Deli

Se zmrdujete nad čebulo, nad njenim vonjem in ne marate solz, ko jo režete? Narobe! Čebula je super zdrava, pravi naravni čudež, zato jo poskušajte čim prej vzljubiti. Česen in čebula imata res specifičen vonj, a sta oba zdrava in tudi - to morate priznati - vsestransko uporabna.

1. Krepi imunski sistem

Čebula je bogata s kvercetinom, ki krepi imunski sistem in nam pomaga v boju z okužbami, ki so še posebej pogoste v zimskem času. Kvercetin pomaga tudi preprečevati krvne strdke, pomaga pri bronhitisu, astmi, diabetesu in senenem nahodu.

2. Zmanjšuje količino slabega holesterola

Študije na Kitajski univerzi v Hongkongu so pokazale, da čebula (še posebej rdeča) znižuje raven slabega holesterola. Med raziskavo se je posameznikom, ki so uživali po pol surove čebule na dan, do 30 odstotkov zvišala raven dobrega holesterola. Podobno učinkoviti so tudi česen, šalotka in drobnjak.

3. Zvišuje zalogo glutationa

Glutation je eden od najpomembnejših antioksidantov, ki se nahaja v rastlinah, živalih in ljudeh. Naše telo ga proizvaja še več, če jemo čebulo, a tudi drugo zelenjavo, na primer brokoli in cvetačo. Ta antioksidant zmanjša tveganje za nastanek srčnih obolenj in celo pomaga pri Alzheimerjevi bolezni.

4. Pomaga pri piku čebele

Če vas piči čebela, si lahko pomagate s sveže narezano čebulo, ki jo položite na mesto pika. Čebula oz. njen sok bo zmanjšal bolečino in tudi oteklino.

5. Zdravi prehlad

Uživanje čebule pomaga ozdraviti prehlad in boleče grlo, to so vedeli že stari Rimljani, saj se je tako zdravil celo sam cesar Neron.

6. Pomaga uravnavati krvni sladkor

Čebula vsebuje alil propil disulfid (čebulno olje), ki na nas učinkuje podobno kot inzulin in pomaga uravnati krvni sladkor.

7. Posvetli pigmentne madeže

Čebulni sok, pomešan z jabolčnim kisom, lahko odstrani pigmentne madeže na koži, če ga nanašate dvakrat na dan.

8. Očisti telo karcinogenih snovi

Čebula vsebuje aminokislini metionin in cistin, ki lahko pomagata pri detoksikaciji karcinogenih snovi iz našega telesa. Na primer z telesa pomaga odplakniti svinec, kadmij, živo srebro …

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren