Cimet: Kako ločimo pravi cimet od kitajskega?

Cimet: Kako ločimo pravi cimet od kitajskega? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 12. 2016 Vir: Jana

Težko si predstavljamo ta čas brez vonja po cimetu. A ta najstarejša začimba v sebi skriva veliko več kot le prijeten vonj in okus.

Cimet je tropsko drevo, ki zraste od 8 do 12 metrov visoko. Pridobivajo ga z lupljenjem skorje oz. lubja z njegovih poganjkov. Zaradi lažje dostopnosti ga na plantažah gojijo v obliki grmov.

Notranjo plast skorje pazljivo olupijo od zunanje plasti, jih zlagajo drugo na drugo, posušijo in zvijejo v paličice. Postopek je zelo invaziven in poškoduje drevo. To oslabi, v njem se naselijo različni zajedavci, pridelovalci pa uporabijo fitofarmacevtska sredstva. Ostanke teh sredstev zasledimo v cimetovi skorji. Izognemo se jim tako, da kupujemo cimet iz ekološke pridelave, ta je pridelan iz vej, ki rastejo v svojem ritmu in se normalno obnavljajo.

V kulinariki in zdravilstvu najpogosteje uporabljamo dve vrsti

Čeprav obstaja več kot dva tisoč različnih vrst cimetovcev, v kulinariki (in zdravilstvu) uporabljamo dva,

  • cejlonski cimet (Cinnamomum verum) ali pravi cimet in
  • cimet cassia (Cinnamomum cassia) ali kitajski cimet.

Pravi cimet ima slajšo in bolj prefinjeno večplastno aromo, medtem ko je cassia bolj intenziven in oster.

Kako ju ločimo?

Če imamo pred seboj cimetovo paličico, lahko brez težav določimo, s katerim cimetom imamo opravka. Pri pravem cimetu je v paličico zvitih več plasti tanke skorje, pri cimetu cassia pa je skorja bolj debela in zavita z dveh strani proti sredini.

Kitajski cimet oz. cimet cassia je cenejši in zato precej bolj razširjen od pravega cimeta. Zmotno je prepričanje, da je slabši od pravega ali pa da je celo škodljiv. V tradicionalni kitajski medicini se uporablja ravno cimet cassia.

Cimet ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje

Njegovi učinki so dobro raziskani in jih potrjuje tudi uradna znanost. Eterično olje cimeta deluje kot antiseptik in antimikotik (deluje proti bakterijam, virusom in zajedavcem), spodbuja izločanje želodčnih sokov in tako zavira razmnoževanje patogenih organizmov ter pripomore k lažji prebavljivosti hrane. Ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja, pri vnetjih, glivicah, revmi, artritisu, depresiji in tudi pri spolnih težavah.

Cimet (tako kot vse začimbe) naj bo čim bolj svež. Hranimo ga v tesno zaprti posodi, stran od štedilnika, vročine in vlage, po možnosti v hladilniku. Cimet v prahu obdrži svojo aromo približno šest mesecev, v skorji pa do leta dni.