Čokolada: ali ste vedeli?

13. 3. 2019 Promocijsko sporočilo

Skoraj ni osebe, ki ji ne bi bila všeč pa naj bo temna, mlečna, z lešniki, polnjena ali bela. Uganili ste, govorimo o čokoladi, ki vsak dan razveseljuje na milijone ljudi po vsem svetu in kateri so posvečene knjige, pesmi in tudi filmi. Ko smo ravno pri filmih, ena zanimivost, ki jo verjetno mnogi ne poznajo: v zelo znani sceni pod tušem iz kultnega filma Psiho, je režiser Alfred Hitchcock uporabil čokoladni sirup za prikaz krvi. To so uporabljali tudi drugi režiserji črno-belih filmov.

Ali ste vedeli, da so ljudje v 90% celotne zgodovine čokolade, le-to uživali v tekoči obliki?

Vse od časov Majev in Astekov, Kolumba in Cortesa, ki je bil zaslužen za njen prihod v širno Evropo, pa vse do prvih angleških čoko-barov, je bila čokolada v veliki večini temen, grenak in tekoč napitek. Španci soj i začeli najprej dodajati med in kasneje tudi sladkor. Šele v 16.stoletju je čokolada postala sladki užitek. Tri stoletja po tem, leta 1847, sta brata Fry iz Bristola, proizvedla prvo čokoladno tablico, kot jo poznamo danes.

Zakaj se čokolada topi v ustih?

Takoj ko damo košček čokolade v usta, se ta začne topiti. In zakaj je tako? Temperatura, pri kateri se začne čokolada topiti je 34⁰C. V naših ustih je povprečna temperatura 36⁰C, kar je popolnoma dovolj, da se čokolada začne topiti.

Kdo proizvede največ čokolade in kdo jo največ poje?

Čokolada je ena najbolj zaželjenih prigrizkov na svetu, večina čokolade pa prihaja iz Slonokoščene obale. Da, ta afriška država je največji proizvajalec kakava na svetu, sledijo ji Gana in Indonezija. Slonokoščena obala letno proizvede približno 1, 51 milijonov ton kakava, ki ustreza eni tretjini svetovnega povpraševanja po kakavu. Glavnina tega pripada Švici, ki je največji svetovni potrošnik čokolade. Vsak Švicar v povprečju vsako leto porabi približno 13 kg čokolade.  Švica je tudi država, kjer se je rodila mlečna čokolada.

Ali veste, da se je pred več kot 20 leti rodila Dorina?

Morda se vam zdi, kot da je bilo včeraj, vendar je bilo  že leta 1996, ko so se kraševe čokolade združile v eno blagovno znamko Dorina, ki danes ponuja širok izbor različnih okusov. Mlečna Dorina, Dorina z lešniki, Dorina z rižem, Dorina Domaćica in Dorina Napolitanka, so samo nekatere izmed širokega Dorininega izbora različnih čokolad. In katera je vaša najljubša Dorina? Vsaka izmed njih je nekaj posebnega in bo zadovoljila še tako zahtevnega ljubitelja čokolade.

Če ste tudi sami med ljubitelji te sladke razvade, se prijavite na Dorinino zabavno nagradno igro, v kateri se lahko potegujete za glavno nagrado – 1.500 € v darilnih bonih za BTC City.  

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri