Čokoladna torta z začimbami

9. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Čokoladna torta z začimbami

Pravi ognjemet arom – in tudi malce pikantnosti

Za približno 10 kosov potrebujete

  • 150 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 250 g masla
  • 6 jajc
  • 220 g sladkorja
  • 30 g moke
  • 75 g mletih mandljev
  • 2 strti cimetovi paličici
  • 4–5 kapsul kardamoma (strtih)
  • 3 zvezdaste janeže
  • 3 klinčke
  • 1 strok vanilje (razprt)
  • 1 majhen rdeč čili
  • 150 g smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 50 g kakava v prahu
  • 3 žlice ruma

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Sesekljajte 50 g čokolade in jo skupaj s 50 g masla stopite nad toplo vodno kopeljo. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodajte 30 g sladkorja in jih penasto stepite. Primešajte čokoladno mešanico. Beljakom dodajte 90 g sladkorja in iz njih stepite trd sneg. Tretjino snega primešajte rumenjakovi peni, nato pa postopoma še preostal sneg. Potresite z moko in mandlji ter premešajte vse sestavine. Tortni model (premera 20 cm) obložite s papirjem za peko, vanj vlijte maso in testo pecite 35–40 minut.

Za pripravo sirupa pri nizki temperaturi približno 8 minut pustite lahno vreti 100 g sladkorja, 160 ml vode, začimbe in sesekljan čili. Počakajte, da se sirup ohladi, nato pa ga precedite skozi gosto cedilo.

Mislili so, da so na Eurojackpotu zadeli vrtoglave zneske. Sledil je hladen tuš

Za pripravo kreme sesekljajte 100 g čokolade in jo stopite nad toplo čokoladno kopeljo. Smetano čvrsto stepite. Penasto stepite 200 g zmehčanega masla in mu po žlicah dodajte še sladkor v prahu in kakav. Postopoma vmešajte še tekočo čokolado in rum. Na koncu pa primešajte še smetano.

Ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežite. Vsako dno nakapajte s sirupom. Spodnji del premažite s polovico kreme, pokrijte z drugim in nato celo torto na debelo premažite s kremo.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.

Na kos: približno 590 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 47 g.