Pravi ognjemet arom – in tudi malce pikantnosti
Za približno 10 kosov potrebujete
- 150 g temne čokolade (70 % kakava)
- 250 g masla
- 6 jajc
- 220 g sladkorja
- 30 g moke
- 75 g mletih mandljev
- 2 strti cimetovi paličici
- 4–5 kapsul kardamoma (strtih)
- 3 zvezdaste janeže
- 3 klinčke
- 1 strok vanilje (razprt)
- 1 majhen rdeč čili
- 150 g smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- 50 g kakava v prahu
- 3 žlice ruma
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Sesekljajte 50 g čokolade in jo skupaj s 50 g masla stopite nad toplo vodno kopeljo. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodajte 30 g sladkorja in jih penasto stepite. Primešajte čokoladno mešanico. Beljakom dodajte 90 g sladkorja in iz njih stepite trd sneg. Tretjino snega primešajte rumenjakovi peni, nato pa postopoma še preostal sneg. Potresite z moko in mandlji ter premešajte vse sestavine. Tortni model (premera 20 cm) obložite s papirjem za peko, vanj vlijte maso in testo pecite 35–40 minut.
Za pripravo sirupa pri nizki temperaturi približno 8 minut pustite lahno vreti 100 g sladkorja, 160 ml vode, začimbe in sesekljan čili. Počakajte, da se sirup ohladi, nato pa ga precedite skozi gosto cedilo.
Za pripravo kreme sesekljajte 100 g čokolade in jo stopite nad toplo čokoladno kopeljo. Smetano čvrsto stepite. Penasto stepite 200 g zmehčanega masla in mu po žlicah dodajte še sladkor v prahu in kakav. Postopoma vmešajte še tekočo čokolado in rum. Na koncu pa primešajte še smetano.
Ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežite. Vsako dno nakapajte s sirupom. Spodnji del premažite s polovico kreme, pokrijte z drugim in nato celo torto na debelo premažite s kremo.
Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.
Na kos: približno 590 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 47 g.
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe