Najslajši del praznikov - čokoladna sladica!
Za 10–12 kosov potrebujete:
- 200 g moke
- 60 g sladkorja
- 90 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g nastrgane jedilne čokolade Gorenjka
- 1 žlico kakava
- maščobo za modelčke
Za kremo:
- 2 banani
- 60 g sladkorja
- sok 1 limete
- 0,5 dl bananinega likerja
Za okrasitev:
- 100 g bele čokoladne kuverture
- 50 g mletega bananinega čipsa
- 1 žlico sladkorja v prahu
Priprava:
1 Najprej pripravite kremo. Olupite banani in ju pretlačite skupaj z limetinim sokom in likerjem. Mešanico zlijte v majhno kozico in jo zavrite. Dodajte sladkor in mešanico med vretjem zavrite. Mešajte toliko časa, da se zgosti. Nato jo prelijte v skledo in jo pustite, da se ohladi.
2 V drugo skledo stresite moko in sladkor. Dodajte koščke zmehčanega masla, rumenjaka, nastrgano čokolado in kakav. Testo najprej mešajte z leseno kuhalnico, nato pa ga z rokami na hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za približno 30 minut postavite v hladilnik. Testo razdelite na manjše koščke in jih zatisnite v namaščene modelčke za mini tortice (cup cake). Modelčke razporedite po pekaču in jih 6 do 8 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. Pečene košarice prevrnite iz modelčkov in jih pustite, da se ohladijo.
3 Nad vročo vodno kopeljo stopite belo čokoladno kuverturo. Bananin čips malo popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe ter med mešanjem dodajte še sladkor v prahu. Vsako košarico napolnite z banano kremo in jo prelijte z belim oblivom. Ko se ta strdi, bananine košarice potopite v bananin čips in počakajte, da se strdi.