Včasih se ne zavedamo, kakšno čarovnijo lahko ustvari na videz povsem običajno živilo, ko se znajde v rokah ljubitelja dobre in pestre hrane. Tokrat je v glavni vlogi leča. Naj vas recepti zapeljejo z okusom, videzom in raznolikostjo.
1 / 4
Shutterstock
Čokoladno lečino pecivo Lečin pire: 1 skodelica leče 2 skodelici vode Pristavite vodo in v njej kuhajte lečo. Ko zavre, posodo pokrijte in lečo kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 40 minut). Kuhano lečo odcedite, nekaj vode prihranite za pozneje, in jo s paličnim mešalnikom zmešajte v gladko zmes. Če je zmes presuha, dodajte vodo, v kateri se je leča kuhala. Biskvit: 1 skodelica sladkorja ½ skodelice medu ¾ skodelice olja 3 jajca 1 ½ skodelice lečinega pireja 1 ¼ skodelice vode 2 ½ skodelice polnozrnate moke ½ skodelice kakava 1 čajna žlička jedilne sode 1 čajna žlička soli 4 žlice malinove marmelade maslo ali olje za premaz pekača Pečico segrejte na 170 ˚C. Pekač premažite z malo masla ali olja. V posodi zmešajte sladkor, med in olje ter dodajte eno po eno jajce. Nato dodajte še lečin pire in vodo. Dobro zmešajte. V drugi posodi zmešajte suhe sestavine – moko, kakav, sodo in sol. Z mešalnikom jih vmešajte v zmes z jajci in dobro premešajte, da se vse dobro prepoji. Maso vlijte v pekač ali model za torte. Pecite 90 minut, če pečete v modelu za torte, oziroma 40–45 minut, če pečete v pekaču. Ali je biskvit pečen, preverite z zobotrebcem. Zapičite ga v sredino biskvita, če ostane suh, je biskvit pečen. Medtem ko se biskvit hladi, pripravite čokoladni preliv. Čokoladni preliv: 100 g kakovostne temne čokolade 8 žlic mleka 100 ml sladke smetane za stepanje 2 čajni žlički sladkorja 5 g masla Na sopari raztopite čokolado. Stopljeni čokoladi dodajte smetano, mleko, maslo in dobro premešajte. Prelijte biskvit. Postrezite ohlajeno na sobno temperaturo. Odklikajte naprej za še več receptov iz leče >>>
Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.
Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić Prevedla: Ksenija petrovčič Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock
Še več receptov:
Preberite več na Sensa.si
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem