2 / 4
Shutterstock
Lečini polpeti z mandlji (sestavine za 3 osebe) 1 skodelica zelene leče (250 ml) 1 drobno nasekljana čebula 1 drobno nasekljano korenje 1/3 skodelice drobno nasekljanih praženih mandljev 1 rumenjak 1 drobno nasekljan strok česna materina dušica, sol in poper oljčno olje 1 čajna žlička limoninega soka 1 do 2 žlici moke Sirni namaz 2 žlici svežega sira 1 žlica majoneze malo jogurta ½ čajne žličke medu nekaj svežih listov mete Lečo skuhajte. Kuhano odcedite, nekaj vode prihranite in jo s paličnim mešalnikom na grobo zmeljite. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je leča kuhala. V kozici na oljčnem olju na hitro popražite korenje in čebulo, dodajte mandlje, materino dušico, sol in poper. Odstavite in pustite, da se ohladi. Kuhani leči primešajte prepraženo korenje in čebulo ter dodajte limonin sok in česen. Po potrebi dosolite in poprajte. Na koncu dodajte še rumenjak, vmešajte žlico moke, pokrijte in za 1 uro postavite v hladilnik. Iz mase izoblikujte polpete, debele 1 do 2 centimetra. Povaljajte jih v moki. Če opazite, da masa razpada, dodajte še malo moke. Polpete popecite na oljčnem olju na srednje močnem ognju, 2 do 3 minute na vsaki strani, da dobijo zlato barvo. Pazljivo jih obračajte, da ne bodo razpadli. Postrezite jih s svežo solato, sirnim namazom in tortiljami.
Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.
Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić Prevedla: Ksenija petrovčič Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock
Še več receptov:
Preberite več na Sensa.si
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič