3 / 4
Shutterstock
Dal iz rdeče leče (sestavine za 4 osebe) 100 g rdeče leče 1 drobno nasekljana čebula 2 stroka česna 1 večji paradižnik, narezan na majhne kocke 1 bučka, narezana na majhne kocke malo sveže naribanega ingverja ½ čajne žličke mlete sladke paprike ½ čajne žličke mletega koriandra 1 čajna žlička karija 600 ml vode 1 čajna žlička gorčičnih semen oljčno olje V posodi pri srednje visoki temperaturi na malo oljčnega olja prepražite bučko ter dodajte čebulo in česen. Premešajte in dodajte vse začimbe razen gorčičnih semen in soli. Nato dodajte še paradižnik in na hitro popražite. Po dveh minutah dodajte vodo. Pustite, da zavre. Ko zavre, posodo pokrijte in na manjšem ognju kuhajte približno 20 minut oziroma dokler se leča ne skuha. Ko je leča kuhana, posodo odkrijte in kuhajte še pet minut, nato odstavite z ognja. Po želji dodajte sol. V kozici segrejte žlico oljčnega olja in dodajte gorčična semena. Ko začnejo semena prasketati, odstavite z ognja in jih dodajte leči. Postrezite toplo, z rižem ali indijskim kruhom naan.
Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.
Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić Prevedla: Ksenija petrovčič Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock
Še več receptov:
Preberite več na Sensa.si
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?