Čokoladno lečino pecivo, ki je videti kot kupček 💩 (a v resnici je BO-ŽAN-SKO dobro!)

13. 8. 2022
Deli
4 / 4
Shutterstock

Maroška juha iz leče
(za 4 osebe kot predjed ali za 2 osebi kot glavna jed)

1 drobno nasekljana čebula
2 korenčka, narezana na majhne kocke
1 skodelica leče (250 ml)
¼ čajne žličke kumine
¼ čajne žličke mletega koriandra
¼ čajne žličke kurkume
ščepec cimeta
sol, poper
500 ml zelenjavne jušne osnove
250 ml vode
1 pločevinka pelatov
1 čajna žlička sladkorja
oljčno olje
jogurt po želji

Na malo oljčnega olja prepražite čebulo in korenje. Nato dodajte lečo in vse začimbe razen soli ter na hitro popražite. Dodajte še pelate, jušno osnovo, vodo in sladkor, premešajte in pustite, da zavre. Ko juha zavre, jo kuhajte na manjšem ognju približno 45 minut, oziroma dokler leča ni kuhana. Na koncu dodajte še sol.

Pretlačite s paličnim mešalnikom, da dobite gosto juho, po potrebi dodajte začimbe in po želji prelijte z malo jogurta.

Postrezite toplo.

Leča je bogata z antioksidanti, vlakninami in minerali, obenem pa deluje močno bazično na telo. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da jo uživate nekajkrat na teden, tako kot preostale stročnice.

Recepti: Nevenka Zelinka Cvijetić
Prevedla: Ksenija petrovčič
Fotografije: Nevenka Zelinka Cvijetić, Shutterstock

Še več receptov:

Preberite več na Sensa.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?