Danes je dan za čokoladno torto: slasten in hiter recept brez jajc, mleka in masla

Danes je dan za čokoladno torto: slasten in hiter recept brez jajc, mleka in masla (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2022

Včasih si moramo privoščiti tudi tisto, kar imamo najraje. Če jeste najljubše sladice v omejenih količinah, ni strahu, da bi vam škodile. 

Čokoladna torta na uravnoteženem jedilniku? Tako je, danes si jo bomo privoščili. Še več, pripravili jo bomo kar sami. 

Ne skrbite, en kos čokoladne torte vam ne bo naredil velike škode, če v splošnem jeste zdravo. Držite se pravila, da boste pojedli le en kos in da si sladice privoščite le tu in tam, pa si z njimi ne boste pokvarili zdravih navad. Popolna prepoved prigrizkov in druge prehrane (npr. osovraženih ogljikovih hidratov) vam ne bo naredila nič dobrega, saj se boste slej ko prej prekršili in potem se vam ne bo zdelo vredno začeti znova. Prigrizke boste jedli kar tako in veliko pogosteje. 

Kadar na meniju ne bo čokoladne torte, se je pametno založiti z zdravimi prigrizki, ki vas bodo nasitili, da boste lažje zdržali do naslednjega obroka. Pri roki zato imejte sadje, oreščke, pečeno čičeriko, grški jogurt z dodatki ... S tem se boste izognili tudi čokoladi v pisarni, počutili pa se boste veliko bolje. Ne pozabite na redno hidracijo. 

Tako, sedaj pa k receptu. 

Čokoladna torta brez jajc, mleka in masla

Profimedia
Sestavine: 
  • 1/2 skodelice kakava
  • 2 skodelici vroče vode ali kave
  • 1/2 skodelice olja
  • 2 čajni žlici vanilijevega ekstrakta
  • 2 skodelici sladkorja
  • 3 skodelice večnamenske moke
  • 2 čajni žlici pecilnega praška
  • 2 čajni žlici sode bikarbone
  • 1 čajna žlica soli
  • 2 žlici belega kisa

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite pekač za torto, ali tistega za mafine, če želite manjše tortice. 

V večji skledi zmešajte kakav in vodo ali kavo. 

V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Dodajte olje, vanilijo in sladkor ter dobro premešajte. 

V posodo s kakavom dodajte mešanico moke in drugih sestavin ter jo vmešajte z metlico, tako da ne bo grudic. Potem dodajte še kis. Vse skupaj lahko premešate še z mešalnikom, da bo masa zares gladka. 

Maso vlijte v pekač za torto ali v pekač za mafine in postavite v pečico za 25 do 30 minut (dokler zobotrebec iz testa ne pride čist). Torto hranite v hladilniku, okrasite pa jo lahko s sadjem.