10 najbolj priljubljenih diet vseh časov

10 najbolj priljubljenih diet vseh časov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 2. 2018

Se tudi vi trudite, da bi izboljšali svoje prehranjevalne navade, velikokrat začnete (ali ste ponovno začeli) z dieto in upate, da vam tokrat ne bo spodletelo? Zbrali smo 10 najbolj priljubljenih diet – od tistih za izgubo telesne teže do modnih muh, ki so preživele in neštetim pomagale, da so uspešno izgubili telesno težo.

Diete danes ni težko dobiti. Samo v brskalnik vtipkajte besedo 'dieta' ali 'modna dieta', pa vas bodo preplavile različne možnosti. Res ogromno jih je.

Toda strokovnjaki opozarjajo: izberimo tisti način prehranjevanja, ki nam najbolj ustreza, in ne dieto, ki je ta trenutek najbolj modna.

Začnite s posvetom z zdravnikom. Osebni zdravnik bo preveril vaše morebitne zdravstvene težave in zdravila, ki jih jemljete, nato pa bo svetoval, kaj vašemu telesu najbolj ustreza in kaj mu lahko škodi. Hitra izguba telesne teže je lahko zelo nezdrava. Prav tako niso najbolj zdrave diete, ki jih spremljajo obljube, da vam ne bo treba telovaditi. Ali diete, zaradi katerih boste telesu odvzeli zelo pomembna hranila, vitamine in minerale.

Če se ne morete držati modne ali priljubljene diete do konca življenja, je bolje, da se je sploh ne lotite. In če kljub temu še niste prepričani, ali se ne bi vseeno lotili največjega dietnega hita ta trenutek, si odgovorite na spodnja vprašanja, ki morda razjasnijo situacijo: 

 1. Ste se že kdaj lotili diete?
 2. Ste se zmožni držati stroge diete?
 3. Katere diete so bile pri vas v preteklosti učinkovite?
 4. Kako ste se počutili, ko ste se držali diete – mentalno, fizično in čustveno?
 5. Se diete radi lotevate sami?
 6. Potrebujete pri dieti podporo skupine?
 7. Imate radi internetno podporo?
 8. Radi hodite na skupinska srečanja ljudi, ki se lotevajo diete?
 9. Vam proračun dopušča uživanje posebnih prehranskih dopolnil?
 10. Vam bolj ustrezajo klinike za izgubljanje telesne teže?
 11. Si lahko privoščite posebno dietno hrano ali pijačo?
 12. Vas omejujejo kakršne koli zdravstvene težave?
V nadaljevanju pa predstavljamo 10 najbolj priljubljenih diet vseh časov:

1. Dieta South Beach

Pomaga pri nadzorovanju lakote.

Zasnoval jo je kardiolog Arthur Agatson s Floride, ki je želel svoje paciente obvarovati pred resnimi bolezenskimi stanji, kot so srčne bolezni in sladkorna bolezen. Ta dieta je ena izmed najbolj priljubljenih, osredotoča pa se na to, kako pomembno je obvladati lakoto, kar storimo s tem, da jemo, še preden nas udari.

Ljudem priporoča, naj prekinejo tipično prenajedanje, ki povzroča pridobivanje telesne teže, tako da s seznama črtajo slabe ogljikove hidrate, osredotočijo pa se na lahke beljakovine, mlečne izdelke z majhno vsebnostjo maščobe in dobre ogljikove hidrate – polnozrnato hrano, zelenjavo in sadje.

Prva faza diete je zelo stroga, tretja faza, v kateri gre predvsem za »vzdrževanje«, pa naj bi bila dolgoročni življenjski načrt, po katerem si lahko privoščite tudi občasen posladek, hkrati pa vzdržujete zdravo telesno težo.

2. Dieta Weight Watchers

Slovi kot zelo uspešna.

Čeprav se je skozi leta sistem diete Weight Watchers razvil, je v osnovi ostala enaka: uravnoteženo prehranjevanje, beleženje zaužite hrane ter motivacija v obliki srečanj lokalnih skupin za samopomoč s tehtanjem (udeleženci pa se »virtualnih srečanj« lahko udeležijo tudi preko interneta).

Čeprav lahko izjemna fleksibilnost in skušnjava komu predstavljata težave, dieta Weight Watchers že 40 let slovi kot izjemno uspešna in še danes predstavlja eno izmed najbolj priljubljenih diet.

3. Dieta Zone

Vsebuje uravnoteženo količino beljakovin in ogljikovih hidratov.

Dieta Zone sledi prepričanju, da spreminjanje ravnovesja hrane, ki jo jemo (večinoma gre za dodajanje ogljikovih hidratov pri vsakem obroku ali prigrizku), pomaga pri izgubi telesne teže, uredi presnovo in odganja kronične zdravstvene težave.

Tisti, ki se držijo diete, upoštevajo pravilo 30-30-40, s čimer lažje nadzorujejo raven inzulina in lakote: 30 % kalorij dobijo z beljakovinami, 30 % z maščobami, 40 % pa z ogljikovimi hidrati.

Navdušenci diete Zone jo hvalijo zaradi raznolikosti in lahkote, s katero se je držijo, medtem ko drugi svarijo pred možnimi omejitvami in pomanjkanjem določenih hranil. 

4. Mediteranska dieta

Daje velik poudarek hrani, ki je zdrava za srce.

Če vam ribja večerja z zelenjavo in kozarčkom rdečega vina zveni idealno, bo mediteranska dieta verjetno prava za vas. Ta srcu prijazna dieta združuje ljudi iz držav ob Sredozemskem morju, denimo iz Grčije ali Italije.

Osredotoča se na srcu prijazne maščobe – tiste z nenasičenimi maščobami in omega 3 maščobnimi kislinami – vsebuje pa veliko morskih sadežev, oreščkov in stročnic, sadja in zelenjave, polnozrnatih izdelkov in olivnega olja ter zmerno količino rdečega vina.

5. Atkinsova dieta

Je le modna muha? 

Nič več neomejenih količin slanine in umešanih jajc. Nova Atkinsova dieta, uvedena v letu 2002, je izboljšana verzija originalne diete, uravnotežene lahke beljakovine pa kombinira z nadzorovanimi odmerki maščob in zdravih ogljikovih hidratov.

Gre za eno najbolj priljubljenih diet, začnete pa jo s komaj 20 grami ogljikovih hidratov dnevno, nakar vsak teden zelo postopno povečujete količino. Kot pri mnogih drugih dietah gre tudi tu v glavnem za to, da prenehate s hrano, ki vsebuje rafinirano moko in sladkor; dokler ne dosežete faze vzdrževanja, pa je prepovedana tudi polnozrnata hrana, bogata z hranili.

Medtem ko zagovorniki hvalijo Atkinsovo dieto, ki naj bi v kratkem času zagotavljala učinkovitost in naj bi se je lažje držali kot drugih diet, pa kritiki opozarjajo, da z njo človek ne je uravnoteženo, predvsem pa mu primanjkuje kalcija.

6. Paleo dieta

Paleo diete naj bi se ljudje težko držali.

Paleolitska dieta – bolj znana pod imenom paleo ali »dieta jamskih ljudi« - v najosnovnejši obliki dovoljuje samo hrano, ki smo jo jedli, ko smo okoli pol milijona let nazaj začeli naseljevati planet. To pomeni ribe, pusto meso, sadje, zelenjavo brez škroba in oreščke, prepovedana pa je zelenjava s škrobom, mlečni izdelki, semena in predelana hrana.

Zaradi svoje naravnanosti, osredotočanja na sadje in zelenjavo, bogato s hranili, ter poudarka na telesni vadbi, si je paleo dieta prislužila ogromno sledilcev, ki pravijo, da jim ne pomaga samo pri izgubi telesne teže, temveč so z njeno pomočjo postali – in ostali – tudi bolj zdravi.

Raziskovalci pa opozarjajo, da ni nobenih dokazov za dolgoročne rezultate in diete se je dolgoročno težko držati.

7. Volumetrics dieta

Shujšajte s pomočjo diete Volumetrics, pa še siti boste.

Shujšajte tako, da boste zaužili manj kalorij, a boste vseeno obdržali občutek sitosti – zveni idealno? Lahko poskusite z dieto Volumetrics, po kateri sodeč naj bi bila hrana z večjo vsebnostjo vode, recimo sadje in zelenjava, bolj zdrava, ker je njena energijska gostota manjša kot pri hrani s sladkorjem in maščobo.

Gre bolj za modno dieto kot za pristop k prehranjevanju, jo pa podpirajo raziskave, sicer pa dieta sama močno vzpodbuja ljudi, naj jedo, dokler ne bodo siti. Njena slabost pa tiči v poudarku na domači kuhi, čemur se morajo nekateri precej privaditi.

8. Presna dieta

Presni dieti morda primanjkuje zdravih hranilnih snovi.

Zagovorniki presne prehrane so prepričani, da toplotna priprava hrane, pri čemer se njeni encimi razgradijo, uniči veliko njenih hranilnih snovi. V sklopu te modne diete, ki prehrano omejuje na surovo hrano oziroma takšno, ki ni skuhana ali pogreta na temperaturi, višji od 48 stopinj Celzija, lahko pojeste, kolikor in kolikokrat želite, samo da je hrana surova in vegetarijanska.

Čeprav nutricionisti odobravajo, da se dieta osredotoča na sveže sadje in zelenjavo ter se izogiba predelani prehrani, pa mnogi menijo, da z njo ne zaužijemo dovolj hranilnih snovi, poleg tega pa se je težko držimo.

9. Nutrisystem

Program, ki se prilagodi posamezniku.

V sklopu te modne diete so obroki pripravljeni vnaprej, zasnovani pa so tako, da z njimi glede na starost in spol vnesete samo določeno število kalorij.

Čeprav je izgubo telesne teže mogoče doseči – gre za lahko, priljubljeno dieto, ki se je lahko držimo, ker imamo vse pripravljeno, poleg tega je ni težko spreminjati, veliko oviro pa predstavlja cena pripravljenih obrokov.

10. Makrobiotična dieta

Lahko je toga in nezdrava.

Pred leti je makrobiotična dieta veljala za eno izmed najbolj priljubljenih. Gre za uživanje celostne hrane, ne predelane, vzporedno s prehranjevalnimi navadami pa vzpodbuja tudi meditacijo in upočasnitev življenjskega stila.

Obroki so večinoma sestavljeni iz polnozrnatih izdelkov, sadja in zelenjave, zato je izgubo teže lahko doseči.

Kritiki pa opozarjajo, da je dieta toga, zato se je težko držimo, lahko pa vodi tudi v pomanjkanje hranilnih snovi. Kot pri mnogih dietah moramo tudi to temeljito raziskati, preden privzamemo makrobiotični življenjski stil, povezati pa se moramo tudi z dietetikom, da bomo zadostili vsem prehrambenim potrebam.

Preberite še: 13 nenavadnih načinov, kako lahko izgubite odvečne kilograme (in dejansko delujejo!)