Začnimo z majhnimi koraki.
1. Žvečite, žvečite, žvečite in ... še malo prežvečite
Zagotovo ste že od babic in mamic slišali, da se hrana ne golta, ampak žveči. Torej za hrano si vzemite čas, počasi in temeljito žvečite, osredotočite se na živila na krožniku. Mimogrede, če pico ali ajdovo kašo z jurčki objavite na Instagramu, to še ne pomeni, da cenite svojo hrano. Uživajte v hrani.
2. Dva dni hudega hujšanja
Angleži so naredili še en zanimiv 'poskus' z ženskami, ki se večno držijo diet. Tako je na primer študija pokazala, da so veliko lažje vitko linijo obdržale ženske, ki so 5 dni na teden jedle normalno, dva dni pa so si vzele za strogo dieto s skromnimi 650 kalorijami na dan. Tiste, ki so imele predpisanih na dan 1.500 kalorij, so bile veliko bolj obupane, lačne in še manj kilogramov so izgubile.
Več: Dieta 5 : 2
3. Jejte iz malih, rdečih posodic
Lani so Italijani naredili zanimivo študijo. Na skupini, ki je štela 130 ljudi, so naredili preizkus, iz katerih posod pojedo najmanj. Ugotovili so, da so najmanj prestic pojedli iz malih, rdečih posodic, veliko večji apetit so imeli, če so jim hrano ponudili iz velikih, modrih ali rumenih skled. Strokovnjaki pravijo, da so male sklede sploh boljša zbira, saj avtomatično pojemo manj hrane.
4. Zaljubite se v kis
Redno uživanje zmernih količin jabolčnega kisa pomaga topiti maščobe v telesu, saj vsebuje naravne kisline, ki razgradijo in odplavijo strupe iz črevesja. Ocetna kislina pospešuje celično dihanje in spodbuja presnovo. Za svoje učinkovanje potrebuje telesno maščobo, ki jo odvzame maščobnim celicam – posledica je, da človek shujša. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki uživajo jabolčni kis, pojedo bistveno manj hrane kot tisti, ki ga ne uživajo. Jabolčni kis namreč spodbudi občutek sitosti, kar posledično pripomore k manjši količini zaužite hrane.
5. Četrtina obroka naj bo zelenjava
Vedno pazite, da pri obroku ne pozabite na zelenjavo. Američani so ugotovili (na univerzi v Pensilvaniji), da so ljudje pojedli kar 350 kalorij manj na dan, če je vsak njihov obrok vseboval vsaj 25 odstotkov zelenjave.
6. Jajca na jedilnik!
Naj bodo jajca praktično vsak dan na vašem jedilniku in ne govorimo samo o beljakih, ampak o celih jajcih. Za zajtrk si privoščite vsaj dve jajci, ki vas bosta nasitili tja do kosila in vmes ne boste jedli 'neumnosti'.
Več: Ubogo, po krivem obtoženo jajce
7. Na solato le en dodatek
Podobno kot pri modnih dodatkih ravnajte pri solati. Manj je več. Na zeleno solato dajte le en dodatek, na primer avokado, sir ali oreščke, nikar pa ne vsega, saj bo to naneslo veliko preveč kalorij.
8. Vlakna dobite iz sadja
Privoščite si avokado, grozdje, borovnice, slive ... sadje vam bo prineslo veliko vitaminov in potrebnih vlaknin. Preberite, zakaj avokado poskrbi za vitko linijo.
9. Ledene kocke odstranijo maščobo
Mastne omake in juhe niso nič kaj prijazne našim postavam. Pomagajte si z ledenimi kockami, ki privlačijo maščobo. Ta se bo nabrala na njih, nato pa jih hitro odstranite z žličko, da se led ne stopi. Omaka bo še vedno odlična, le malo manj mastna.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?