Je obrok pred spanjem dobra ali slaba odločitev, če želite izgubiti kilograme?

Je obrok pred spanjem dobra ali slaba odločitev, če želite izgubiti kilograme? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2019

Nekaj ur pred spanjem ste pojedli večerjo in zdaj, ko je čas za posteljo, vam v trebuhu spet kruli. Prisluhnete svojemu glasnemu želodcu ali se pokrijete čez glavo in upate, da boste čimprej zaspali?

"Ali bi moral/-a v posteljo oditi lačen/-na, če želim izgubiti kilograme?"

Odgovor: DA in NE. Vse je namreč odvisno od vaših osebnih navad in ciljev.

Zato:

Razbijamo mit, da po 18. uri ne smete jesti.

Pozen obrok ne bo povzročil, da se boste zredili, v kolikor ne prekoračite dnevnega vnosa energije oziroma pojeste več, kot je porabite.

Zato se vam zavoljo izgube kilogramov ni potrebno odrekati "nočni" malici ob 10. uri zvečer.

A pozor!

To nikakor ne pomeni, da lahko pred spanjem pojeste škatlo piškotov.

Bodite zmerni pri količini in izbirajte pametno, saj ne želite, da vaš zadnji obrok v dnevu vpliva na vašo prebavo. Nelagodje ali bolečina v trebuhu (zaradi, na primer, napihnjenosti) lahko slabo vplivata na vaš spanec.

Lahko se zgodi, da boste težje zaspali ali pa se zjutraj zbudili še vedno siti, preskočili boste zajtrk in tako "zmotili" vaš metabolizem.

Prav tako pa ne želite stradati, saj lahko lakota postane tako močna, da ne boste mogli zaspati. Če pa vam to kljub temu uspe, bote zagotovo imeli težave s spanjem in se boste ponoči zaradi bolečin v trebuhu zbujali.

Omejevanje se lahko sprevrže tudi v to, da na koncu pojeste celotno banjico sladoleda (in nehote prekoračite dnevni vnos). Tega pa si verjetno v procesu izgubljanja teže nihče ne želi.

Za motivacijo: 4 izjemne preobrazbe, ki so pravi navdih (skupaj jim je uspelo izgubiti več kot 250 kg!) 

Kaj narediti?

Odločite se za zlato sredino.

Če ste vsak večer kmalu po večerji lačni, morda pojeste premalo ali pa je obrok sestavljen iz živil, ki hitro dvignejo sladkor v krvi, ko ta pade, pa si znova zaželite prigrizka. 

Če je potrebno, pojejte pri večerji več, vendar poskrbite, da bo obrok uravnotežen. Vsak obrok naj vsebuje beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate in veliko vlaknin (te poskrbijo za občutek sitosti) ter nekaj zdravih maščob. Raje kot smuti denimo izberite veliko skledo zelenajve, ki vas bo dobro nasitila.

Če pa je (zdrav) prigrizek pred spanjem vaša priljubljena rutina in se ji niste pripravljeni odpovedati, nič zato! Privoščite si nekaj zdravega, kar bo vašemu želodcu in telesu dobro delo.

Pazite le, da ne presežete dnevnega vnosa energije in da jeste hrano, po kateri ne boste čutili še večje lakote.

Preverite: 7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje in 10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu.

In poskusite tudi TE slastne recepte: