Atkinsova dieta

11. 5. 2007

Atkinsova dieta temelji na visokem vnosu beljakovin in majhnem vnosu ogljikovih hidratov (OH). Jesti maščobe in meso po mili volji, brez preštevanja kalorij, in ob tem še hujšati – je vodilo osnovne Atkinsove diete.

Govedino, svinjino, ribe, jajca in sir lahko zaužijete dejansko brez omejitev, zraven pa veliko solate z oljčnim oljem. Z jedilnika so skoraj črtani ogljikovi hidrati, na primer kruh, riž, testenine in krompir. Da bi preprečili morebitno pomanjkanje, morate prehrani dodati tablete z minerali in vitamini.

3 faze

Prehrana po Atkinsu je razdeljena na tri faze: uvajanje, izvajanje diete in hujšanje ter ohranjanje telesne teže.

1. faza: 14 - dnevna uvajalna dieta

Prvih 14 dni uvajalne faze je vnos OH omejen na 20g na dan. V tej fazi ni dovoljeno uživati sadje, kruh, žitarice, s škrobom bogato sadje, mlečne izdelke (razen sira, smetane in masla). Dopuščene so približno 3 skodelice solatne zelenjave ali 2 skodelici zelenjave in 2/3 skledice kuhane zelenjave z manj kot 10 odstokov OH.

2. faza: Dosledna Atkinsova dieta doma in v službi

To je druga faza, ko začnete izgubljati kilograme. Vključuje eksperimentiranje z različnimi vrstami OH, da bi odkrili, katere so 'najbolj liberalne' količine OH, ki jih še lahko užijete in pri tem še vedno hujšate.

3. faza: Vzdrževanje

V zadnji – vzdrževalni - fazi ugotavljate, katera je tista količino OH, s katero ohranjate telesno težo.

Ko po končanih fazah določite svoj optimalni vnos OH, se po Atkinsu svetuje, da se do konca življenja držite te optimalne količine.

Tipični jedilniki

Tipični uvajalni jedilnik

ZAJTRK: jajca, umešana ali ocvrta, s šunko, slanino ali klobaso, pripravljeno brez sladkorja, kava ali čaj brez kofeina.

KOSILO:

mleto meso s slanino, majhna solata, mineralna voda.

VEČERJA: koktajl z rakci z majonezo in gorčico, čista mesna juha, zrezek, biftek, kotleti ali meso perutnine, solata (s prelivom), dietni žele z žlico stepene, umetno oslajene smetane.

Tipični jedilnik pri nadaljevalnem hujšanju

ZAJTRK: ameriška omleta, 1 dl paradižnikovega ali multivitaminskega soka, keksi iz otrobov (skupno 2g OH), kava ali čaj brez kofeina.

KOSILO: solata iz šunke, sira ali piščančjega mesa z jajcem – brez OH oz. brez preliva z oljem in kisom, ohlajen zeliščni čaj.

VEČERJA: solata z morskimi sadeži, poširani losos, 2/3 skledice zelenjave s spiska dovoljenih jedi, 1 skledice jagod s smetano.

Tipični jedilnik pri vzdrževalni dieti

ZAJTRK: omelta s sirom gruyere in špinačo, 1 dinje, keksi iz otrobov z maslom (skupno 4g OH), kava ali čaj brez kofeina.

KOSILO: pečen piščanec, 2/3 skledice zelenjave, zelena solata, smetanov preliv s česnom.

VEČERJA: čebulna juha, solata s paradižnikom, čebulo in korenjem, preliv po izbiri (vendar brez sladkorja), 1 skledica dovoljene zelenjave, 1 majhnega pečenega krompirja s kislo smetano in drobnjakom, rahlo panirani telečji kotleti, velika skodela svežega kompota, kozarec suhega vina ali dva brizganca.

Za in proti

Številni nutricionisti so Atkinsovo dieto, ki 50 odstotkov energije črpa iz maščob, ocenili za zelo enostransko in zdravju škodljivo. Tveganje za putiko, arteriosklerozo ter obolenja srca in ožilja se poveča. Balastne snovi in sadje so premalo zastopani.

Prav tako dr. Atkins ni nikdar objavil podatkov, ki bi dokazovali, da njegova enostranska dieta zagotavlja dolgoročno izgubo teže. Mnoge od novejših diet – na primer takšne z malo ogljikovimi hidrati (angl. low carb diet) in dieta South Beach – so Atkinsovi podobne, toda manj omejujoče. (vir:Geo)

Več o Atkinsovi diet skupaj s podrobnejšimi jedilniki in recepti preberite v knjigi: Dr. Robert C. Atkins/Revolucija v prehrani; Ljubljana, MK, 2002.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri