Iztok Hodnik, po poklicu profesor športne vzgoje, se že več let ukvarja z osebnim trenerstvom. Imel je priložnost trenirati z Brigito Bukovec in ob tem dobro spoznal, kaj vse je potrebno za dosego vrhunskega rezultata in kako pomembna je pravilna prehrana.
S športom se je začel ukvarjati že zelo zgodaj, za atletiko pa se je odločil v srednji šoli.
Postal je mladinski državni prvak v skoku v višino, nato je osvojil še naslov državnega prvaka v skoku s palico ter drugo mesto v teku na 110 metrov z ovirami. V tej disciplini je imel priložnost leto dni trenirati z Brigito Bukovec, in to prav takrat, ko je osvojila olimpijsko medaljo.
Ob tem je dobro spoznal, kaj vse je potrebno za dosego vrhunskega rezultata. Pri 23 letih je treniral pod okriljem Boruta Bilača in se veliko naučil tudi o športni prehrani.
Pristop in filozofija
Iztok se z varovancem najprej sreča, da se pogovorita o trenutnih prehranjevalnih navadah in željah glede preoblikovanja telesa ter skupaj postavita cilje.
Na prvem treningu Iztok varovancu izmeri sestavo telesa (teža, odstotek maščobe in mišic, starost metabolizma) in mu na osnovi tega sestavi jedilnik, ki je varovancu okusen, z njim pa bo še vedno dosegel želen rezultat.
Z varovancem trenira do trikrat na teden, poleg tega pa po malem nenehno preverja, ali sledi načrtu. Če ima občutek, da se nekdo ne bo držal diete, mu skoraj vsak dan pošlje sporočilo z navodili, kaj naj zaužije in česa naj se izogiba.
Vsem, ki vzamejo mesečni paket, je Iztok na voljo ves dan – za vprašanja tako glede hrane kot treninga.
Jedilnik Iztoka Hodnika
Ponedeljek
7.00 zajtrk: 50 g ovsenih kosmičev, 2 dl mleka z 1,6 % maščobe.
10.00 malica: 250 ml jogurta.
13.00 kosilo: 150 g purana na žaru, popečene bučke in jajčevci, voda.
16.00 malica: 30 g beljakovinskega šejka z mlekom (1,6 % maščobe).
19.30 večerja: fižolova juha, voda.
Torek
7.00 zajtrk: 80 g tunine v olivnem olju, 2 riževa vaflja.
10.00 malica: pomaranča, zeleni čaj.
13.00 kosilo: 150 g žrebičkovega zrezka na žaru, 100 g popečenega krompirja, voda.
16.00 malica: 100 g skute, 10 g javorovega sirupa.
19.30 večerja: 30 g beljakovinskega šejka z 200 ml mleka.
Sreda
7.00 zajtrk: 3 mandarine, 250 ml jogurta .
10.00 malica: 50 g suho praženih oreškov.
13.00 kosilo: 250 ml goveje juhe, 400 g solate z morskimi sadeži + olivno olje, kis.
16.00 malica: 2 riževa vaflja, salama iz piščančjih prsi.
19.30 večerja: omleta iz 3 beljakov in enega rumenjaka, motovilec + olivno olje, balzamični kis.
Četrtek
7.00 zajtrk: 50 g koruznih kosmičev, 200 ml mleka (1,6 %).
10.00 malica: 1 jabolko, 100 g skute, črna kava, voda.
13.00 kosilo: 150 g piščanca na žaru, 150 g popečene zelenjave, voda.
16.00 malica: zelena solata s črnim fižolom (300 g) + bučno olje, balzamični kis.
19.30 večerja: 30 g beljakovinskega šejka z 200 ml mleka (1,6 %).
Petek
7.00 zajtrk: 60 g ovsenih kosmičev, 200 ml mleka (1,6 %) .
10.00 malica: 250 ml jogurta.
13.00 kosilo: fižolova juha, 150 g tofuja, 150 g zelenjave.
16.00 malica: 3 beljaki, 1 rumenjak, voda.
19.30 večerja: 200 g zelene solate s 100 g gamberov + olivno olje, kis, voda.
Sobota
7.00 zajtrk: zeleni čaj, banana, 100 g skute.
10.00 malica: 30 g beljakovinskega šejka z vodo.
13.00 kosilo: 300 g rižote s puranom in karijem, voda.
16.00 malica: 250 ml jogurta.
19.30 večerja: 200 g kuhanega brokolija, 80 g tunine v olivnem olju, voda.
Nedelja
Po želji.