Grozdje je pravi čistilec organizma, zato deluje dobrodejno na celotno telo, pomaga pa tudi pri hujšanju. Je izredno dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti.
Grozdje vsebuje izredno dragocene sestavine: grozdni sladkor, pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor, beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C. V sto gramih svežega grozdja je 69 kalorij, 0,72 grama proteinov, 0,16 grama maščob, 18,10 grama ogljikovih hidratov (sladkorjev in vlaknin).
Super topilec maščob
Sadna kislina in grozdni encimi spodbudijo presnovo, kar pripomore k večjemu porabljanju maščob.
Zaviralec celulita
Grozdje pomaga pri boljši cirkulaciji, kar pozitivno vpliva na sestavo in kakovost kože. Če jemo veliko grozdja (seveda nikoli ne smemo pretiravati), postane naša koža bolj napeta in gladka.
Pomočnik pri boju s staranjem
Antioksidanti, kot so karotin, vitamini C, E, B6, selen in predvsem flavonoid, pomagajo koži, da ohranja mladost in prožnost.
Blažilec stresa
Po zaslugi vitamina B, magnezija in železa grozdje zelo pozitivno vpliva tudi na naše telo, saj blaži stres. Že v zelo kratkem času bo grozdje na nas delovalo pomirjujoče.
In kako poteka dieta z grozdjem:
1. DAN
Čez dan pojejte kilogram črnega grozdja.
2. in 3. DAN
Dan začnite z zajtrkom iz ovsenih kosmičev, grozdja in 100 ml manj mastnega mleka. Za malico lahko pojeste 3–5 porcij grozdja (skupaj 300 gramov). Zvečer pojejte 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja. Za kosilo pa si izberite eno od spodnjih jedi.
POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali čaja.
Grozdje in piščanec z zelenjavo
Za 4 osebe:
- 600 g piščančjih filejev
- sol, poper
- 2 žlici olja
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 150 g graha v stroku
- 1 čebula
- 150 g črnega grozdja
Za marinado:
- 3 žlice kisa
- 2 žlici sezamovega olja
- 3 žlice vroče zelenjavne juhe
Piščanca posolimo in popopramo ter na vročem olju pečemo od 5 do 7 minut.
Papriko narežemo na trakove, grah skuhamo v slanem kropu (okoli 4 minute), čebulo narežemo na koščke ter na hitro popečemo. Grozdje umijemo, razpolovimo in mu odstranimo peške.
Piščanca narežemo na koščke ter naložimo na zelenjavo in grozdje, ki ju že prej damo na krožnike. Vse sestavine začinimo z marinado, dobro pomešamo in uživamo.
Na osebo: okoli 325 kcal, 38 g železa, 12 g maščob, 15 g ogljikovih hidratov
Avokadova solata z grozdjem
Za 4 osebe:
- pol avokada
- 1 limona
- 300 g črnega grozdja
- 50 g orehov
- 1 šop peteršilja
- 1 majhen rdeč radič
- endivija
- 100 g pršuta
- 1 žlica orehovega olja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
- sol, poper
Meso avokada narežemo na rezine. Stisnemo limono ter polovico soka zmešamo z avokadom. Grozdje umijemo, razpolovimo. Orehe in peteršilj narežemo.
Radič in endivijo natrgamo, otrebimo in dobro umijemo. Zmešamo solato, grozdje, avokado, orehe, peteršilj in pršut.
Za zabelo zmešamo olje, preostanek limoninega soka, kis, med, sol, poper ter vse skupaj prelijemo po solati.
Na osebo: 330 kcal, 8 g železa, 12 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov
Iz Lise
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?