Dieta z grozdjem

10. 10. 2012
Deli
Deita z grozdjem

Grozdje je pravi čistilec organizma, zato deluje dobrodejno na celotno telo, pomaga pa tudi pri hujšanju. Je izredno dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti.

Grozdje vsebuje izredno dragocene sestavine: grozdni sladkor, pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor, beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C. V sto gramih svežega grozdja je 69 kalorij, 0,72 grama proteinov, 0,16 grama maščob, 18,10 grama ogljikovih hidratov (sladkorjev in vlaknin).

Super topilec maščob

Sadna kislina in grozdni encimi spodbudijo presnovo, kar pripomore k večjemu porabljanju maščob.

Zaviralec celulita

Grozdje pomaga pri boljši cirkulaciji, kar pozitivno vpliva na sestavo in kakovost kože. Če jemo veliko grozdja (seveda nikoli ne smemo pretiravati), postane naša koža bolj napeta in gladka.

Pomočnik pri boju s staranjem

Antioksidanti, kot so karotin, vitamini C, E, B6, selen in predvsem flavonoid, pomagajo koži, da ohranja mladost in prožnost.

Blažilec stresa

Po zaslugi vitamina B, magnezija in železa grozdje zelo pozitivno vpliva tudi na naše telo, saj blaži stres. Že v zelo kratkem času bo grozdje na nas delovalo pomirjujoče.

In kako poteka dieta z grozdjem:

1. DAN

Čez dan pojejte kilogram črnega grozdja.

2. in 3. DAN

Dan začnite z zajtrkom iz ovsenih kosmičev, grozdja in 100 ml manj mastnega mleka. Za malico lahko pojeste 3–5 porcij grozdja (skupaj 300 gramov).  Zvečer pojejte 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja. Za kosilo pa si izberite eno od spodnjih jedi.

POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali čaja.

Grozdje in piščanec z zelenjavo

Za 4 osebe:

  • 600 g piščančjih filejev
  • sol, poper
  • 2 žlici olja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 150 g graha v stroku
  • 1 čebula
  • 150 g črnega grozdja

Za marinado:

  • 3 žlice kisa
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 3 žlice vroče zelenjavne juhe

Piščanca posolimo in popopramo ter na vročem olju pečemo od 5 do 7 minut.

Papriko narežemo na trakove, grah skuhamo v slanem kropu (okoli 4 minute), čebulo narežemo na koščke ter na hitro popečemo. Grozdje umijemo, razpolovimo in mu odstranimo peške.

Piščanca narežemo na koščke ter naložimo na zelenjavo in grozdje, ki ju že prej damo na krožnike. Vse sestavine začinimo z marinado, dobro pomešamo in uživamo.

Na osebo: okoli 325 kcal, 38 g železa, 12 g maščob, 15 g ogljikovih hidratov

Avokadova solata z grozdjem

Za 4 osebe:

  • pol avokada
  • 1 limona
  • 300 g črnega grozdja
  • 50 g orehov
  • 1 šop peteršilja
  • 1 majhen rdeč radič
  • endivija
  • 100 g pršuta
  • 1 žlica orehovega olja
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu
  • sol, poper

Meso avokada narežemo na rezine. Stisnemo limono ter polovico soka zmešamo z avokadom. Grozdje umijemo, razpolovimo. Orehe in peteršilj narežemo.

Radič in endivijo natrgamo, otrebimo in dobro umijemo. Zmešamo solato, grozdje, avokado, orehe, peteršilj in pršut.

Za zabelo zmešamo olje, preostanek limoninega soka, kis, med, sol, poper ter vse skupaj prelijemo po solati.

Na osebo: 330 kcal, 8 g železa, 12 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov

Iz Lise

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord