Določite vaš index telesne mase

7. 6. 2007

S pomočjo tabele ugotovite kakšen je vaš index telesne mase in ali ste predebeli. Index telesne mase (ITM) ali telesno maščobni indeks je mersko število, ki nam pove ali je naša telesna teža normalna, prekomerna ali prenizka. Pri računanju uporabljamo seveda telesno težo in telesno višino.

Osebni ITM odčitajte iz tabele ali ga izračunajte (ITM = telesna teža v kg/(višina telesa v m * višina telesa v m); (m = meter, kg = kilogram).

V tabeli (kliknite na sliko na desni strani! ) poiščite vašo težo in višino. V stičišču med obema je vaša vrednost za ITM. Ugotovili ste, kakšen je vaš index telesne mase. Sedaj pa na podlagi tega ugotovite, kaj vam je storiti in kako pristopiti k reševanju problema, ki se imenuje debelost.

Če je vaš ITM višji ali nižji v primerjavi z normalnim, potem obstaja večja nevarnost, da boste ogrozili vaše dragoceno zdravje. Pomembna je tudi razporeditev maščob, zato izmerite vašo telesno višino in obseg bokov.

Kvocient med višino in obsegom naj pri ženskah ne bi presegal 0. 8 pri moških pa ne 1. 0. Na podlagi rezultata se pač odločite, kaj vam je storiti. Če je vaša teža res zelo povečana, se glede diete posvetujte z vašim zdravnikom.

Kakšen je vaš ITM?

Pod normalnim: Vaš ITM leži pod 20. Prav gotovo tehtate premalo. Poskušajte se malo zrediti in tudi počutili se boste bolje.

Normalno: Lahko ste srečni, ker je vaš rezultat ravno pravšnji in leži med 20 in 25 - natanko znotraj zelene barve. Poskusite ostati takš ni, kot ste in nimate se česa bati.

Malo nad normalnim: Za rezultat med 26 do 30 lahko vklopimo opozorilni alarm. Poskusite znižati telesno težo, saj v nasprotnem primeru lahko pričakujete težave s srcem, visokim pritiskom, diabetesom in visokim holesterolom.

Previsoko: Če vaš ITM presega 30 je priporočljivo, da se hitro lotite zdravega hujšanja, sicer se vam obetajo večje težave na področju zdravja in osebnega počutja.

Zelo visoko: ITM presega vrednost 40. Vaša telesna teža je zelo visoka in potrebno je takojšnje ukrepanje. Poskrbite, da boste začeli z zdravim življenjem še ta hip.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri