Napihnjenost, bolečine v prebavilih, alergija ... Tako lahko odkrijete, katera hrana vam povzroča težave

Napihnjenost, bolečine v prebavilih, alergija ... Tako lahko odkrijete, katera hrana vam povzroča težave (foto: Profimedia) Profimedia
10. 1. 2020

Čeprav se ji reče dieta, ni povezana s hujšanjem. Gre za dvostopenjski postopek ločevanja živil, ki traja od 3 do 8 tednov in je primeren za tiste, ki jih muči napihnjenost, bolečine v prebavilih ali alergija. Preberite, kako se je lotiti.

Eliminacijska dieta pomeni, da iz prehrane izločite tista živila, ki bi bila lahko vzrok za slabo počutje in težave z zdravjem.

Živila nato postopoma vključujete nazaj na jedilnik, da bi odkrili, katero vam je povzročalo neprijetnosti.

Včasih nas namreč boli trebuh po določeni hrani, ki smo jo zaužili več kot en dan nazaj, ali pa se nam zabašejo sinusi šele po nekaj dneh uživanja neustrezne prehrane.

Da bi odkrili povzročitelja težav, je potrebno vsako skupino živil eliminirati za vsaj tri dni, še bolje teden ali več.

Eliminacijske diete se je najbolje lotiti ob nadzoru strokovnjakanutricionist vam lahko učinkovito svetuje, kako nadomeščati vitamine in minerale, ki jih med dotično dieto s hrano ne dobite.

Še posebej pomembno je, da zagotovite telesu dovolj vitamina D in kalcija, če iz prehrane, na primer, izločite vse mlečne izdelke.

Odveč ni niti pogovor s splošnim zdravnikom, ki vam bo svetoval, kako se lotiti diete, če morda trpite še za katero od dlje trajajočih resnejših bolezni ali pa, če imate kakšno duševno motnjo, ki jo je moč do neke mere regulirati s prehrano.

Preberite: Ali med zdravjem vaših prebavil in depresijo resnično obstaja povezava? (raziskava)

Kako se lotiti diete ...

Rawpixel | Unsplash
1.

Najprej izločite živila, ki po vašem občutku vznemirjajo vašo prebavo oziroma se zaradi njih počutite slabo. V najpogostejših primerih gre za:

  • oreščke,
  • mlečne izdelke,
  • hrano, ki vsebuje gluten,
  • morske sadeže.
2.

Medtem ko živila postopoma izločate, vodite dnevnik počutja in skrbno preverjajte embalažo na živilih, ki jih jeste, saj lahko vsebuje sledi hrane, ki ste jo izločili.

3.

Poskrbite za to, da telo dobi dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov z drugimi živili, denimo, z zeleno zelenjavo in s sadjem.

4.

Živila, ki ste jih eliminirali, začnite nato v majhnih količinah po nekaj tednih postopoma uvajati nazaj. Če ste že med dieto opazili občutno izboljšanje, ker niste uživali določene hrane, potem verjetno slutite, katera vam povzroča težave.

Včasih se zgodi, da lahko oseba poje zelo majhno količino določene snovi, pa se alergija ne bo pojavila, če pa pretirava z vnosom, pa lahko utrpi hude reakcije.

Če vam, na primer, težave povzroča gluten in ga kljub temu uživate, lahko poškodujete črevesje in s tem preprečite absorpcijo določenih snovi. Če pa imate, na primer, intoleranco na laktozo in si občasno dovolite malo mleka, boste občutili nekaj neprijetnosti v trebuhu, večjih težav pa verjetno ne bo.

V kolikor začnete uživati hrano kot prej in se takoj pojavijo težave, se o tem posvetujte z osebnim zdravnikom ali drugim strokovnjakom, po potrebi boste opravili dodatne teste.

Sami kljub vsemu nikoli ne postavljajte končne diagnoze, saj si s tem lahko naredite veliko škode!

Nato s pomočjo zdravnika oz. strokovnjaka po potrebi prilagodite jedilnik in poskrbite za ustrezno nadomeščanje hranljivih snovi, ki jo je hrana, ki jo boste izločili, vsebovala. Tudi pri tem vam lahko pomaga nutricionist.

Preberite še: Kaj je alergija na hrano in kaj ne

Pa tudi: 4 pomembne informacije o celiakiji, ki jih morate vedeti

Vir: Women's Health Mag