Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava?

Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2018

Depresija in anksioznost sta na pohodu, zato znanstveniki v iskanju odgovorov raziskujejo tudi druge vidike, ne samo možganov. Ali med zdravjem vaših prebavil in depresijo resnično obstaja povezava?

Zdravniki že leta ugotavljajo, da depresivni pacienti pogosto trpijo tudi za zaprtostjo, drisko in drugimi težavami, ki niso povezane s prebavili. Zato nekateri znanstveniki domnevajo, da prebavne težave morda niso posledica depresije, temveč vzrok zanjo.

Smo lahko zaradi črevesja depresivni?

Na prvi pogled zveni neverjetno – kako lahko želodec in prebavila povzročijo depresijo? Kakšna je povezava?

Čeprav misli in čustva nadzorujejo možgani, so ti v resnici močno povezani s črevesjem.

Kate Scarlata, dietetičarka in strokovnjakinja za zdravje črevesja iz Bostona, razloži tako: »Črevesje in možgani so povezani z dvosmerno povezavo, imenovano os črevesje-možgani. Omenjena os pa je povezana z vagusnim živcem, ki je najdaljši živec v telesu in je ključen tudi za komunikacijo med črevesnimi mikrobi in možgani.«

Milijoni mikrobov v prebavilih so tako neposredno povezani z možgani – zato ljudje črevesju pogosto pravijo tudi 'drugi možgani'.

Saj veste, da vam lahko od strahu uide urin? V tem primeru čustva neposredno vplivajo na prebavila. Ni pa vedno tako, da so možgani tisti, ki kontaktirajo črevesje, temveč je precej pogosteje ravno obratno.

Donald N. Tsynman, gastroenterolog na kliniki Manhattan Gastroentorology, dodaja: »Že dolgo vemo, da nevroprenašalec serotonin pri anksioznosti in depresiji igra ključno vlogo. Poleg tega vemo tudi, da ima črevesje več receptorjev serotonina kot možgani, zato že nekaj časa ugotavljamo, da je povezava med črevesjem in depresijo resnična, pa tudi precej močna.«

Ali lahko spremenimo svoje črevesje?

Kot pri vseh prebavnih težavah se tudi tu odgovor ne skriva v tableti oziroma injekciji, temveč v najbolj strašljivem zdravilu, kar jih je – v spremembi prehrane!

Na žalost redno uživanje hitre prehrane in kupljenih, že pripravljenih obrokov ne bo ozdravilo oziroma omililo tovrstnih težav. Morda le za hip osrečilo.

To seveda ne pomeni, da morate prehrano v celoti spremeniti, ker dokazi pravijo, da lahko celo manjše spremembe resnično pomagajo.

Raziskava z univerze v Michiganu je to potrdila. Pacienti, ki so se držali diete, pri kateri so pazili na vnos predvsem sladkorja (tudi fruktoze) in živil, ki napenjajo ter zadržujejo vodo v črevesju, so ugotavljali, da anksioznost in depresija nista bili več tako hudi, kar je izboljšalo tudi njihovo kvaliteto življenja.

Tudi v sklopu raziskave SMILES, objavljene v spletni reviji BMC Medicine, so ugotovili, da je zdrava prehrana (veliko sadja in zelenjave ter povečan vnos rib in polnozrntih izdelkov) močno vplivala na depresijo. Paciente so zdravili bodisi z moralno oporo bodisi z zdravo prehrano. V skupini z zdravo prehrano je več pacientov ostalo do konca raziskave, pri mnogih pa se je depresija ustavila – kar je v primerjavi z rezultati kontrolne skupine pomembna razlika.

Na tem mestu je treba poudariti, da ni bila nobena izmed raziskav obsežna, rezultati pa niso dokazali neposredne povezave med zdravjem črevesja in depresijo. Zdrava prehrana na splošno izboljša počutje, kar pa ne pomeni, da je vzrok težav ves čas tičal v črevesju. Ljudje, ki jim ni treba ves čas hiteti v kopalnico, pa so tudi na splošno srečnejši in manj napeti.

To seveda ne izključuje vloge črevesja, ker raziskave in dejstvo, da je črevesje glavni vir serotonina, resnično kažejo na povezavo med črevesjem in možgani. Samo počakati moramo, da bo opravljenih še več raziskav in bomo pridobili trdno znanstveno podlago.

Medtem ko čakamo, pa lahko poskusimo uvesti kakšno spremembo.

Za začetek lahko preizkusite: 7-dnevni izziv: Kako brez strogih diet poskrbeti za fit telo? Sledite 7 preprostim korakom

Kateri slastni prehrani se je dobro odreči?

Ker še ni trdnih dokazov, da črevesje res neposredno vpliva na depresijo, tudi odgovora na to, katera dieta je najustreznejša, ni.

Se pa strokovnjaki vseeno strinjajo, da se moramo nečemu izogibati.

  • Predelani hrani. Izjemno okusna je in precej lažje je pogreti že pripravljeno hrano kot pa pripraviti lasten obrok. A visoka vsebnost soli, maščob in sladkorja, ki jih najdemo v večini predelane hrane, je resnično škodljiva, kar je pokazalo tudi veliko raziskav.
  • Priproča se tudi zmanjševanje vnosa alkohola in zmeren vnos kofeina (oziroma prenehanje z uživanjem za tiste, ki so anksiozni).

Kaj pogosteje vključiti:

  • Živila, ki vsebujejo selen, ker ta dokazano zmanjšuje depresijo in izboljšuje razpoloženje. Selen najdemo v polnozrnatih izdelkih, ribah in brazilskih oreščkih. Ribe celo dvojno pripomorejo k izboljšanju, ker vsebujejo omega-3 maščobne kisline, hranilo, ki pomaga pri zaščiti živčevja v možganih.
  • Probiotike priporoča raziskava fakultete University of West Swansea: udeleženci so pili pijačo, bogato s probiotiki, in po treh tednih so tisti, ki so se na začetku označili za depresivne, prestavili na »srečno« stran. To seveda ne pomeni, da so prekipevali od sreče, a je pijača vseeno res izboljšala njihovo razpoloženje.
  • Več zelenjave, polnozrnatih izdelkov in živil, ki so bogat vir omega-3 maščobnih kislin.

Čeprav se morate izogibati kopici predelane hrane, ne smete piti veliko alkohola in kofeina, pa strokovnjaki večinoma priporočajo zmernost.

Seveda depresija ni povezana samo s črevesjem – ključni del duševnega zdravja predstavlja veliko več kot to, tudi dovolj gibanja.

Preberite še: Soda bikarbona - ali res pomaga tudi pri hujšanju? 

Pa tudi: 4 dobre razloge, zakaj pojdite danes na sprehod