Enodnevna dieta

25. 5. 2010
Deli
Enodnevna dieta

Prehranska strokovnjakinja Susanne Ploog meni, da je lahko prav vsaka ženska vitka. Njena skrivnost: enodnevna dieta.

Prav ob koncu tedna se radi malce bolj najemo. Na žalost so stranski učinki hitro vidni. Bioritem imamo zaradi poznega vstajanja in drugačnega poteka dneva nekoliko zmeden, večje količine hrane pa preobremenijo presnovo in prebavo. Na tehtnici so posledice takšnega početja hitro vidne.

Prehranska strokovnjakinja Susanne Ploog predlaga nekaj enodnevnih diet.

  • Ko se je sama kar nekaj časa otepala odvečnih kilogramov, je ugotovila, da že 24 ur discipline zadostuje, da se teža vrne v stanje pred koncem tedna. Enodnevna dieta je primerna za vse ženske, ki so zdrave in niso noseče.
  • Če želite, lahko shujševalni dan podaljšate na več dni in tako izgubite še nekaj dodatnih kilogramov.
  • Če boste lačni, popijte velik kozarec hladne vode. Tako boste napolnili želodec, organizem pa bo 'dobil' nalogo, da zaužito tekočino ogreje na telesno temperaturo.

Krompirjev dan

Skrivnosti krompirja s skuto

Nakupovalni seznam:

  • 900 g krompirja
  • 200 g puste skute
  • 1 žlička oljčnega olja
  • sveža zelišča (na primer peteršilj, koprc, drobnjak, kreša, bazilika, luštrek, rožmarin)
  • 1 jabolko
  • 1 hruška
Po vstajanju

V majhnih požirkih popijte kozarec (200 ml) mlačne vode.

Zajtrk

900 g neolupljenega krompirja v pokriti posodi približno 20 minut kuhajte v majhni količini vode (krompir naj bo komaj pokrit z vodo). Medtem zmešajte 200 g puste skute, 100 ml vode, 1 žličko oljčnega olja, sesekljan peteršilj in narezan drobnjak. Za zajtrk pojejte 300 g krompirja s približno tretjino skute.

Dopoldne

Počasi pojejte jabolko.

Opoldne

300 g krompirja pojejte s polovico preostale skute. Jedi lahko po želji dodate še druga zelišča.

Popoldne

Počasi pojejte hruško.

Zvečer

300 g krompirja pojejte s preostalo skuto, ki ji lahko dodate še druga zelišča.

Pomembno

Čez dan popijte 2 do 3 litra vode ali zeliščnega čaja.

Jušni dan

Recept za juho

Poru odstranite zunanje liste, steblo dobro operite in ga zrežite na prst debele obročke. Očistite papriko, brokoli in belušno zeleno, vse skupaj operite in zrežite na majhne koščke. Zelju odstranite zunanje liste in ga zrežite najprej na trakove, nato pa še na koščke. Čebulo zrežite na večje kocke.

V večjem loncu na 2 žlicah oljčnega olja pri visoki temperaturi popecite čebulo. Dodajte še zelje in belušno zeleno. Nekajkrat premešajte, da se zelenjava malce sesede. Dodajte še preostalo zelenjavo in še 3- do 4-krat premešajte.

Prilijte liter in pol vrele vode ter vsemu skupaj dodajte še 3 do 4 žličke zelenjavne juhe in 1 žlico kumine. Posodo pokrijte in pustite, da juha počasi vre še nadaljnjih 20 minut.

Juhi dodajte na koščke zrezane paradižnike, jo začinite s kajenskim poprom in mleto papriko in naj se kuha še približno 5 minut. Juho ohladite in jo čez noč postavite v hladilnik.

Nakupovalni seznam:

  • 250 g pora
  • 450 g rdeče paprike
  • 300 g brokolija
  • 250 g belušne zelene
  • 1 srednje velika glava zelja
  • 1 velika čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • instant zelenjavna juha
  • kumina
  • 400 g paradižnika
  • mleta paprika (ostra), kajenski poper
  • kava ali čaj
  • limonin sok
  • komarčkova semena, janeževa semena, kuminova semena
En večer prej

Skuhajte juho.

Zjutraj

Popijte skodelico kave (po potrebi z nemastnim mlekom) ali čaja. Pojejte prvo porcijo juhe. Količino prilagodite svojemu okusu.

Dopoldne

Tega dne si ne smete privoščiti nobenih prigrizkov. Če ste lačni, popijte vodo ali zeliščni čaj. Če lakota ne mine, si pogrejte eno porcijo juhe.

Opoldne

Pojejte večjo porcijo juhe, in sicer najmanj 2 velika krožnika (približno 5 zajemalk oziroma 500 ml). Le tako boste namreč svoje telo oskrbeli s snovmi, ki pospešujejo vitkost. Za svež okus v ustih na koncu popijte kozarec vode z limoninim sokom.

Popoldne

Enako kot dopoldne.

Zvečer

Znova pojejte večjo porcijo juhe. Če je le možno, še pred 18.30, da boste telesu privoščili dovolj časa za prebavljanje večerje.

Pred spanjem

Popijte 1 skodelico čaja za boljšo prebavo. V možnarju zdrobite po pol žličke komarčkovih, janeževih in kuminovih semen. Poparite z 250 ml vrele vode. Pustite stati 10 minut in čaj precedite. Če se vam mudi, kupite čaj v filtru.

Pomembno

Čeprav gre za juho, jo vseeno dobro prežvečite. Večje kose pogoltnete, večja je nevarnost napihnjenosti.

Skutni dan

Recept za kolač

Nastrgajte lupinico 2 neškropljenih limon in iztisnite 8 žlic soka. Olupite 1,2 kg jabolk, jim odstranite pečke in jih zrežite na četrtinke. 500 g jabolk grobo nastrgajte in jih zmešajte z 2 žlicama limoninega soka.

Kremasto zmešajte 2 jajci, 200 g sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja in 1 ščepec soli. Jajčni masi nato primešajte še limonino lupinico, 4 žlice limoninega soka, 1 zavitek praška za vaniljev puding, 4 žlice zdroba, 1 zavitek pecilnega praška in 1 kg puste skute. Razpustite 40 g masla in ga previdno primešajte zmesi.

Zmesi primešajte še nastrgana jabolka. Skutno zmes porazdelite po tortnem modelu (premera 26 cm) in jo v krogu popolnoma obložite s krhlji jabolk. 70 do 80 minut pecite v pečici pri 180 stopinjah. Segrejte 30 g marelične marmelade in z njo premažite še vročo zgornjo plast skutnega kolača.

Nakupovalni seznam:

  • 2 neškropljeni limoni
  • 1,2 kg jabolk + 2 jabolki
  • 2 jajci
  • 200 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilin sladkorja
  • 4 žlice zdroba
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 1 kg puste skute
  • 40 g masla
  • 30 g marelične marmelade
  • 2 cm ingverja
  • 350 g nemastnega jogurta
  • jogi čaj, zeleni čaj, koprivni čaj, čaj iz zelenega ovsa, mate čaj, rdeči (rooiboos) čaj
  • brezovi listi
Dan prej

Specite skutni kolač, ga pustite v modelu in pokrijte z aluminijasto folijo.

Po vstajanju

Popijte ingverjevo vodo (olupite 2 cm ingverja, ga zrežite na majhne koščke in te prelijte z 200 ml vrele vode; pustite stati 10 minut), ki bo pospešila prekrvavitev in porabo kalorij.

Zajtrk

Pojejte majhen košček kolača (130 g). Zraven popijte 2 skodelici (po 150 ml) jogi čaja.

  • 9.00 (oziroma 1 uro po zajtrku): popijte 1 skodelico (200 ml) zelenega čaja.
  • 10.00: popijte 1 skodelico zelenega čaja.
  • 11.00: pojejte 200 g nemastnega jogurta.
  • 12.00: popijte skodelico brezovega ali koprivnega čaja.
  • 13.00: pojejte 1 večji kos kolača (200 g).
  • 14.00: enako kot ob 12.00.
  • 15.00: pojejte 1 jabolko in 1 majhen košček (100 g) kolača. Zraven popijte 200 ml rdečega čaja.
  • 16.00: popijte 300 ml čaja iz zelenega ovsa.
  • 17.00: popijte 150 ml mate čaja.
  • 18.00: pojejte 1 kos kolača (150 g). Zraven popijte čaj po izbiri.
  • 19.00: pojejte 150 g nemastnega jogurta in popijte 150 ml mate čaja.
Pred spanjem

Pojejte 1 jabolko.

Pomembno

Držite se načrta pitja čajev, da bo presnova v stalnem pogonu.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek