Hormonska dieta za ženske

8. 3. 2010
Deli
ečina žensk si izbere dieto, med katero jedo premalo, in to samo iz strahu, da se ne bi zredile. In prav to je glavna težava. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Skrivnost nove hormonske diete se skriva v razdelitvi na tri dietne tipe. Hormoni gestagen, estrogen in testosteron namreč odločajo o tem, kako bomo shujšali.

Vsi trije hormonski tipi bi morali obilno zajtrkovati. Tako se telo ne ohladi, ustrezno pa se 'zažene' tudi izgorevanje maščob. Tri žemlje z marmelado ali misliji s sadjem niso le dovoljeni, temveč tudi zelo zaželeni. Kosilo se razlikuje glede na hormonski tip.

Še pred začetkom diete ugotovite, v katero skupino spadate, in upoštevajte nekaj temeljnih navodil za svoj tip.

Testosteronski tip

Klasičen testosteronski tip: športna, široka ramena, ozki boki, velike prsi. Za ta tip velja: po zajtrku so ogljikovi hidrati tabu, z beljakovinami (na primer smučev filet – recept) pa se topijo kilogrami.

Primer kosila/večerje

Za 2 osebi potrebujete: 300 g smučevega fileta, 30 g nemastnega svežega sira, sol, poper, 2 vejici žajblja, 1 vejico rožmarina, 10 vejic limoninega timijana, šopek peteršilja, po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko, 1 strok česna, 2 žlici oljčnega olja, kajenski poper, 2 žlici pinjol

Priprava:

1 Smučev filet oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in razdelite na dva kosa.
2 Sveži sir zmešajte s soljo in poprom in z mešanico z obeh strani premažite ribo. Zelišča oplaknite, jih osušite in drobno sesekljajte. Nato v njih povaljajte vse kose ribe. Dajte jih v posodo, pokrijte in pustite počivati.

3 Paprike operite, jih očistite in nato zrežite na trakove. Česen olupite in ga sesekljajte. Vse skupaj lahno popražite na 1 žlici olja. Začinite s soljo in kajenskim poprom ter zalijte z malce vode. Posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj pri nizki temperaturi duši 10–15 minut.

4 Segrejte še preostalo olje in na njem z vsake strani 3–6 minut pecite kose ribe. Nato dodajte še pinjole in postrezite na podušeni papriki.

Estrogenski tip


Estrogenski tip: ozek pas, a ženski boki, okrogla zadnjica, močna stegna. Z mešano prehrano (na primer rižota s peteršiljem – spodnji recept) za kosilo in z beljakovinami (na primer ribe, solate) za večerjo boste postali in ostali vitki.

Primer kosila

Za 2 osebi potrebujete: 1 čebulo, 2 žlički masla, 1 žlico oljčnega olja, 200 g riža za rižote, 1/8 l suhega belega vina, 400 ml zelenjavne juhe, 250 g peteršiljeve korenine, 1 večji šopek gladkega peteršilja, 2 žlici pinjol, sol, poper, 30 g parmezana

Priprava:

1 Čebulo olupite in jo zrežite na majhne kocke. V posodi lahno segrejte maslo in olje in stekleno popražite čebulo. Primešajte riž in mešajte toliko časa, dokler ga ne prevleče maščobni film.

2 Postopoma prilijte še vino in juho. Preden prilijete novo, mora riž vsrkati prejšnjo tekočino.

3 Peteršiljevo korenino in peteršilj operite in očistite. Korenino zrežite na drobne kocke, liste peteršilja pa sesekljajte. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite pinjole.

4 Po 10 minutah kuhanja rižu dodajte še peteršiljevo korenino in peteršilj. Solite, poprajte in kuhajte nadaljnjih 10 minut.

5 Riž po potrebi še začinite, rižoto pa posujte s pinjolami in parmezanom.


Gestagenski tip


Z ozkim pasom, majhno zadnjico, vitkimi stegni in majhnimi prsmi ste gestagenski tip, ki mora za kosilo in večerjo beljakovine vedno zaužiti z ribo ali mesom (na primer medaljoni s toskansko zelenjavo – recept).

Primer kosila/večerje

Za 2 osebi potrebujete: 2 majhni bučki, 2 majhna jajčevca, 4 paradižnike, pol šopka bazilike, 300 g svinjskega fileja, sol, črni poper, 1 žlico olja, 40 g parmezana, malce svežega ali posušenega rožmarina

Priprava

1 Pečico segrejte na 200 °C (ventilatorsko na 180 °C). Zelenjavo operite in očistite. Bučki in jajčevca zrežite na večje koščke, paradižnike pa zrežite na četrtine. Baziliko operite in osušite. Potrgajte lističe in jih zrežite na trakove.

2 Meso oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in zrežite na 2 cm debele rezine. Z vseh strani jih začinite s soljo in poprom.

3 V teflonski ponvi segrejte pol žličke olja in na njem popecite bučke in jajčevce. Začinite s soljo, poprom in rožmarinom. Dodajte še paradižnike in baziliko in nato vse skupaj stresite v model za narastke.

4 Na preostalem olju z obeh strani močno popecite medaljone. Nato jih položite na zelenjavo, povrhu nastrgajte parmezan in vse skupaj pecite v pečici 10–15 minut.

 

vir:Lisa

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ