Hormonska dieta za ženske

ečina žensk si izbere dieto, med katero jedo premalo, in to samo iz strahu, da se ne bi zredile. In prav to je glavna težava. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 3. 2010

Skrivnost nove hormonske diete se skriva v razdelitvi na tri dietne tipe. Hormoni gestagen, estrogen in testosteron namreč odločajo o tem, kako bomo shujšali.

Vsi trije hormonski tipi bi morali obilno zajtrkovati. Tako se telo ne ohladi, ustrezno pa se 'zažene' tudi izgorevanje maščob. Tri žemlje z marmelado ali misliji s sadjem niso le dovoljeni, temveč tudi zelo zaželeni. Kosilo se razlikuje glede na hormonski tip.

Še pred začetkom diete ugotovite, v katero skupino spadate, in upoštevajte nekaj temeljnih navodil za svoj tip.

Testosteronski tip

Klasičen testosteronski tip: športna, široka ramena, ozki boki, velike prsi. Za ta tip velja: po zajtrku so ogljikovi hidrati tabu, z beljakovinami (na primer smučev filet – recept) pa se topijo kilogrami.

Primer kosila/večerje

Za 2 osebi potrebujete: 300 g smučevega fileta, 30 g nemastnega svežega sira, sol, poper, 2 vejici žajblja, 1 vejico rožmarina, 10 vejic limoninega timijana, šopek peteršilja, po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko, 1 strok česna, 2 žlici oljčnega olja, kajenski poper, 2 žlici pinjol

Priprava:

1 Smučev filet oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in razdelite na dva kosa.
2 Sveži sir zmešajte s soljo in poprom in z mešanico z obeh strani premažite ribo. Zelišča oplaknite, jih osušite in drobno sesekljajte. Nato v njih povaljajte vse kose ribe. Dajte jih v posodo, pokrijte in pustite počivati.

3 Paprike operite, jih očistite in nato zrežite na trakove. Česen olupite in ga sesekljajte. Vse skupaj lahno popražite na 1 žlici olja. Začinite s soljo in kajenskim poprom ter zalijte z malce vode. Posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj pri nizki temperaturi duši 10–15 minut.

4 Segrejte še preostalo olje in na njem z vsake strani 3–6 minut pecite kose ribe. Nato dodajte še pinjole in postrezite na podušeni papriki.

Estrogenski tip


Estrogenski tip: ozek pas, a ženski boki, okrogla zadnjica, močna stegna. Z mešano prehrano (na primer rižota s peteršiljem – spodnji recept) za kosilo in z beljakovinami (na primer ribe, solate) za večerjo boste postali in ostali vitki.

Primer kosila

Za 2 osebi potrebujete: 1 čebulo, 2 žlički masla, 1 žlico oljčnega olja, 200 g riža za rižote, 1/8 l suhega belega vina, 400 ml zelenjavne juhe, 250 g peteršiljeve korenine, 1 večji šopek gladkega peteršilja, 2 žlici pinjol, sol, poper, 30 g parmezana

Priprava:

1 Čebulo olupite in jo zrežite na majhne kocke. V posodi lahno segrejte maslo in olje in stekleno popražite čebulo. Primešajte riž in mešajte toliko časa, dokler ga ne prevleče maščobni film.

2 Postopoma prilijte še vino in juho. Preden prilijete novo, mora riž vsrkati prejšnjo tekočino.

3 Peteršiljevo korenino in peteršilj operite in očistite. Korenino zrežite na drobne kocke, liste peteršilja pa sesekljajte. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite pinjole.

4 Po 10 minutah kuhanja rižu dodajte še peteršiljevo korenino in peteršilj. Solite, poprajte in kuhajte nadaljnjih 10 minut.

5 Riž po potrebi še začinite, rižoto pa posujte s pinjolami in parmezanom.


Gestagenski tip


Z ozkim pasom, majhno zadnjico, vitkimi stegni in majhnimi prsmi ste gestagenski tip, ki mora za kosilo in večerjo beljakovine vedno zaužiti z ribo ali mesom (na primer medaljoni s toskansko zelenjavo – recept).

Primer kosila/večerje

Za 2 osebi potrebujete: 2 majhni bučki, 2 majhna jajčevca, 4 paradižnike, pol šopka bazilike, 300 g svinjskega fileja, sol, črni poper, 1 žlico olja, 40 g parmezana, malce svežega ali posušenega rožmarina

Priprava

1 Pečico segrejte na 200 °C (ventilatorsko na 180 °C). Zelenjavo operite in očistite. Bučki in jajčevca zrežite na večje koščke, paradižnike pa zrežite na četrtine. Baziliko operite in osušite. Potrgajte lističe in jih zrežite na trakove.

2 Meso oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in zrežite na 2 cm debele rezine. Z vseh strani jih začinite s soljo in poprom.

3 V teflonski ponvi segrejte pol žličke olja in na njem popecite bučke in jajčevce. Začinite s soljo, poprom in rožmarinom. Dodajte še paradižnike in baziliko in nato vse skupaj stresite v model za narastke.

4 Na preostalem olju z obeh strani močno popecite medaljone. Nato jih položite na zelenjavo, povrhu nastrgajte parmezan in vse skupaj pecite v pečici 10–15 minut.

 

vir:Lisa