Izvajanje diete: princip enostavnosti

30. 1. 2008

Pri izvajanju večine diet je zelo pomembno, da predvsem upoštevate princip enostavnosti. Če boste preveč komplicirali, je namreč verjetnost, da boste zdržali, veliko manjša. - Nekaj nasvetov!

  • Danes center zdravega telesa ne predstavlja več srce, temveč sta njegovo mesto prevzela želodec in prebavni trakt. Prebava deluje optimalno le, če se človek prehranjuje z njej naklonjeno in polnovredno prehrano. Zelo pozitiven vpliv imajo probiotični jogurti in mlečni izdelki; vsebujejo namreč naravne bakterijske kulture, ki skrbijo za ravnotežje v črevesju.
  • Hujšanje je uspešno le, če se dovolj gibate. Osnovno načelo zdravih shujševalnih kur je, da izgubljate težo brez prevelikih sprememb v prehranjevanju. Kilogrami izginjajo, presežka kalorij pa zaradi diete ni. To je pomembno, ko se tehtnica ustavi in kazalec noče več pokazati nižje teže, saj le-ta stagnira. S športom, npr. plavanjem, kolesarjenjem ali hojo - najboljš e trikrat na teden - bo proces izgubljanja teže pospešen.
  • Sestavine kupujte sproti, da bodo sveže in uporabljajte sezonsko sadje in zelenjavo. Seveda lahko zelenjavo v receptih enostavno zamenjate s tisto, ki je vam najljubša. Tako bo dieta še bolj učinkovita.
  • 5 majhnih malic na dan je med dieto več vrednih kot 3 velike. Tega se ponavadi niti ne zavedamo in zato delamo napake. na 1, 5 do 2 litra tekočine na dan pa ne smete nikoli pozabiti!
  • Če ste zaposlene, si za kosilo privoščite sendvič ali solato, ki ju same pripravite prejšnji večer ali zjutraj. Sendvič bo bolj zdrav, v trgovini pa vas ne bo premamila skušnjava.
  • Če se toplemu kosilu ali večerji nočete odpovedati, se vam ni treba. Topel obrok lahko zaužijete tudi zvečer, saj je na ta način družina vsaj enkrat na dan zbrana ob mizi.
  • Razumljivo je, da vsaj enkrat na dan kuhate za družino. Zato se vam verjetno zdi, da se sploh ne boste mogli lotiti prave diete. Vendar temu še zdaleč ni tako. Brez velikega napora namreč lahko vse recepte prilagodite tudi za moža in otroke, ki se ne držijo shujševalne kure - jedi izboljšajte in podkrepite z žlico smetane ali rezino sira. Seveda pa jim prej pojasnite, da se skušate držati diete in jih prosite za moralno podporo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri