Zdaj je ravno pravšnji čas, da se človek malo očisti, preden začne nabirati energijo za zimske dni. In zdaj je skoraj idealen čas za dieto z jabolki. Zakaj ne bi mrzlih mesecev pričakali v najboljši formi, tudi z najlepšimi oblinami.
V boju s kilogrami so jabolka čisto zares naš najboljši zaveznik.
Zdaj so sveža, hrustljava in dobra kot kakšna sočna sladica.
Turbo kurilci maščob
Jabolka imajo zelo malo kalorij (52 kcal/100 g), a kup vitaminov, predvsem super vitamin C. Jabolka naj bi tudi odlično pomagala kuriti kalorije.
Dlje smo siti
V jabolkih je bogat in nasiten pektin. Menda v želodcu dalj časa obdrži občutek sitosti (no, marsikdo bi lahko oporekal temu podatku).
Medicinsko sadje
Jabolka uravnavajo delovanje črevesa, zato slovijo kot 'medicinsko sadje'. Zato tudi znan pregovor: Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.
In kako deluje dieta z jabolki?
Prvi in peti dan sta popolnoma jabolčna: lahko pojeste kilogram jabolk in pol, dodate jim lahko malo cimeta in za kosilo dve do tri žlice posnete skute.
Preostale tri dni čez dan pojejte 2 do 4 jabolka, zjutraj s kosmiči in 200 ml mleka ali jogurta. Za kosilo si pripravite eno od spodnjih jedi, za večerjo pa pojejte kos kruha s svežim sirom in rezinami jabolk.
Jabolčno-redkvični karpačo
Za 4 osebe:
- 400 g redkvic
- 3 jabolka
- 50 g kalčkov
- 259 g svinjskih zrezkov
- 3 žlice olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 2 žlici jabolčnega soka
- 1 žlica sladke gorčice
- 1žlica javorovega sirupa
- 100 g naribanega parmezana
- šopek bazilike
Priprava:
Redkvice umijte, olupite in narežite na rezine. Kalčke umijte pod tekočo vodo in osušite. Meso popecite na žlici olja.
Skupaj zmešajte kis, jabolčni sok, gorčico, sirup in preostanek olja. Redkvice, jabolka in kalčke lepo razporedite na krožnik in potresite s parmezanom.
Dodajte popečene zrezke, vse skupaj začinite s pomako. Na koncu za dekoracijo dodajte še svežo baziliko.
Čas priprave: 20 min, kalorije: 350 kcal.
Jabolčno-korenčkova juha
Za 4 osebe:
- za oreh velik kos ingverja
- 500 g korenja
- 700 ml zelenjavne juhe
- 200 g manj mastne sveže skute
- 1 jabolko
- 1 francoska štruca
Priprava:
Ingver olupite in razpolovite. Korenje olupite ter narežite na koščke in skupaj z ingverjem kuhajte 20 minut v zelenjavni juhi.
Nato ingver odstranite, korenje pretlačite, vmešajte še skuto, solite in poprajte. Juho obogatite s koščki jabolka.
Zraven vam bo odlično teknilo nekaj koščkov sveže francoske štruce.
Vrste jabolk
Danes poznamo veliko sort jabolk, po nekaterih podatkih celo več kot 20 tisoč. Najboljše sorte jablan, ki jih danes najdemo v Evropi, so nastale z mutiranjem in križanjem jablan v Severni Ameriki in v Avstraliji. Ko so prispele v Evropo, so jih spet križali.
Tako kot sorte so jabolka različna tudi po starosti, okusu, barvi in čvrstosti. Med novejše sorte (sicer stare tudi do 200 let), ki so bolj dostopne, spadajo: jonatan, zlati delišes ter najbolj priljubljeni fuji in bribern. Še vedno zelo iskana pa so tudi jabolka elstar, jonagold, ajdared in gloster.