Kako učinkovita je 8-urna dieta

3. 2. 2014
Deli
Kako učinkovita je 8-urna dieta (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko vam nekdo reče, če hočete shujšati, pojejte manj kalorij, kot jih porabite, zveni povsem logično. A naše telo deluje veliko bolj zapleteno, zato ne gre le za to, koliko, ampak tudi kdaj jemo.

Tako so energijsko najmočnejši obroki rezervirani za zjutraj, pred in po treningu. S tako oblikovanimi obroki zagotovite telesu dovolj energije takrat, ko jo najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem naj bo predvsem beljakovinski, saj se telo pripravlja na počitek, energijska poraba pa je močno znižana.

8-urna dieta ima nekoliko drugačen koncept.

Kako učinkovit je koncept 8-urne diete?

8-urna dieta narekuje uživanje hrane v časovnem okviru osmih ur. Nato sledi 16-urni post.

David Zinczenko, avtor diete, pravi, da najbolj učinkovito izgubljamo kilograme, če pozno zajtrkujemo in zgodaj večerjamo.

Zakaj? Po vstajanju želi telo porabiti energijo. Če je ne dobi z zajtrkom, uporabi zaloge maščob.

Zjutraj popijte le skodelico čaja ali kave in dan začnite s športom. Zadostuje osem minut intenzivnega gibanja.

Na kaj je treba paziti?
  • Večerno grizljanje pred televizijo je strogo prepovedano.
  • Tekočina ni prepovedana niti zunaj okvirja osmih ur, vsekakor pa svetujejo, da so obroki trije.
  • Obroki morajo biti prehransko uravnoteženi.
  • Odsvetovani so beli kruh, riž ali bela moka, saj vse to pripomore k hitremu dvigu ravni inzulina, kar povzroči napade volčje lakote in zaustavi izgorevanje maščob.
  • Kot učinkovito se je pokazalo kombiniranje ogljikovih hidratov z živili za moč in živili, ki pomagajo pri izgorevanju maščob.
Načrtovanje

Premislite, kako najbolje umestiti okvir osemurnega prehranjevanja. Če boste zajtrkovali ob deveti, morate večerjati ob petih popoldne. Če boste zajtrkovali ob enajstih, lahko večerjate ob sedmih zvečer. Zvečer morebitno lakoto preženite s sadnimi in zeliščnimi čaji.

Za vzdrževanje telesne teže bo dovolj, če boste tak prehranski koncept uporabili trikrat tedensko. Si pa morajo ti trije dnevi slediti drug za drugim, ciklus pa se mora začeti ob vedno isti uri. Odločilno je le, da se 16 ur postimo.

Slaba stran diete

Dieta pravi, da lahko v časovnem obdobju osmih ur jemo, kar hočemo. To lahko hitro zveni, kot - jemo lahko vso navlako, ki nam je všeč, da je le v okviru osmih ur.

Kar seveda ne drži! Izbira hrane je še kako pomembna. Poskrbite za uravnotežene obroke, bogate z vitamini, minerali, vlaknimai...

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger